Няколко идеи за разнообразяване на почивните дни

Събота и неделя са време за почивка и среща с приятели – ако обаче не са ви достатъчни да се презаредите с енергия, можете да си отдъхнете спокойно, тъй като и понеделник (23.09) ще бъде почивен ден. И така, имате три почивни дни, а все още не сте запълнили графика си? Имате свободно време и искате да направите почивката си интересна и разнообразна? Ето няколко идеи за забавления през този уикенд:

3EER FEST Pernik – Перник

Организаторите дават заявка за един по-различен фестивал, с много емоции с любими изпълнители, щур купон и всичко това „полято“ с настроение и много бира!  За пръв път от доста време насам лятната сцена в парка в Перник ще бъде използвана по предназначение, посрещайки едни от най-големите групи и изпълнители в България. „3EER FEST Pernik“ е тридневен бирен фестивал, сгушен в сърцето на парка. Уютното, оградено от дръвчета място, ще ви откъсне от градската обстановка и ще ви потопи в изцяло фестивална атмосфера. Освен музика и бира, ще има и интересни зрелищни бирени игри като бирена щафета, майсторско надпиване, бирен дартс и много други изненади за добро настроение.
Благотворителен фолклорен концерт „От Витоша по-високо нема“ – София

VI Благотворителен фолклорен концерт „От Витоша по-високо нема“ ще се проведе в събота, 21 септември, от 18:00 часа на лятната сцена в парк „Борисова градина“. И тази година всички почитатели на българските и балканските музика, песни и танци на открито в парка ще имат възможност да се забавляват заедно. По време на събитието ще можете да видите и чуете най-новите музикално-танцови постановки на Ансамбъла за народни песни и танци, на детския танцов състав, на школата по народно пеене, на групата по балкански танци и автентични традиционни български хорa, изпълнени от групите на Клуб по народни танци „Витоша“. Целта на концерта е бъдат финансово подкрепени Марияна Пенчева – жената чудо и децата от крайно бедни семейства, които тя гледа, възпитава и учи в град Велико Търново.

Български фестивал на сливата – Троян

Ежегодният Български фестивал на сливата в град Троян ще се проведе на 21-23 септември 2019 г. Инициативата е свързана с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Фестивалът дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, представя атрактивни демонстрации и ритуали. Началото му е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година, а от 1997 година празникът се провежда паралелно в град Троян и Националното изложение. Фестивалът дава възможност за развитие на една доказана и приета от местната общност традиция като обединява традиционен поминък, занаяти, творчество – запазена марка на Троянския край. Предоставя възможност за провеждане на образователна линия в областта на сливопроизводството и опазване на природната среда и не на последно място – създава атрактивна туристическа дестинация и засилва ролята на културата за обогатяване на живота на общността.

Фестивал на киселото мляко – Момчиловци

Фестивалът „Киселото мляко – култура и традиции“ има за цел да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, в съчетание с богатството на песенния и танцов фолклор, традиции и занаяти. Киселото мляко ще бъде представено като новия път на коприната от 21-ви до 23-ти септември 2019 г. През дните на Фестивала с. Момчиловци ще бъде средище на култа към киселото мляко и местните традиции. Гостите ще имат възможност да дегустират продуктите на производители на кисело мляко и сирена, които са насочили усилията си към запазване на традиционните методи за производство; да дегустират продукти, произведени по традиционни технологии и рецепти от домашни производители, като най-добрите майстори ще бъдат отличени със специални награди; да се запознаят с различни рецепти за приготвяне на специалитети с кисело мляко;  да се срещнат с билкари, гъбари и производители на сладка от горски плодове, мед и др.;  да се потопят в магията на родопския песенен, инструментален и танцов фолклор; да видят майсторството на местните занаятчии; да разгледат интересни културни и исторически артефакти.

 

Античен фестивал „Сердика е моят Рим“ – София

Античен фестивал Сердика е моят Рим ще се проведе в столицата на 21-ви и 22-ри септември 2019 г. Той е първият по рода си фестивал на историческите реконструкции, посветен на популяризирането на богатото културно-историческо наследство на София от времето на император Константин Велики. Фестивалът ще запознае жителите и гостите на града с ранната история на Сердика – ще бъдат представени както значими за периода събития, така и ежедневният бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали тези земи.
Сцена на фестивала ще станат реставрираните антични обекти в сърцето на града. Археологическият парк Западна Порта на Сердика ще се превърне във военен лагер, а по улиците на Античен културно-комуникационен комплекс Сердика отново ще се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати.Фестивалът ще събере над 140 реконструктори от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония.