Ресторанти за ценители: изискано, вкусно и… скъпо

В разпространителската мрежа вече може да намерите брой 72 на списание “Banker Special”.

Но преди да изпитате удоволствието от докосването на последната за 2023 г. „хартия“, ви предлагаме мил спомен, който е особено актуален в началото на новата година. Той е прекрасно вдъхновение за плановете ви за почивка през високосната 2024-а. Светлин Стойков ви дава седем страхотни идеи за ресторанти за посещаване.

Най-скъпите ресторанти в света приемат знаменитости, туристи и обикновени гурмани всеки ден. Те предлагат на гостите си да опитат иновативни и оригинални ястия. Така че всеки ценител на вкусната храна със сигурност би искал да посети такова заведение.

Нашият Топ 7 включва най-популярните скъпи ресторанти с уникални менюта и специална, комфортна атмосфера.

Restaurant Gordon Ramsay, Лондон

Собственикът на заведението е световноизвестният шотландски готвач, ресторантьор и водещ на кулинарни телевизионни предавания Гордън Рамзи. Този преуспял човек управлява няколко ресто
ранта. Фирменото заведение, кръстено на Masa, Ню Йорк Рамзи, се намира в Лондон, в района
на Челси. През 2001 г. то бе удостое но с три звезди Мишлен. Сезонното меню включва няколко специални ястия. Стойността на сметката без напитките е 320 долара на човек, а с бакшиша достига 355 дола ра. Цената на бутилка червено вино започва от 11 000 паунда.

Masa, Ню Йорк

Masa с право заема една от челните позиции в класацията на най-скъпите заведения в света и първа позиция в списъка на най-скъпите места в Ню Йорк. Ресторантът е отличен с три звезди Мишлен, а негов основател и главен готвач е Маса Такаяма.

Менюто на ресторанта е съставено предимно от японска кухня. Гостите получават сет от ястия по преценка на главния готвач. Дегустацията включва елементи на гастрономично шоу.

Залата на Masa побира едновременно 26 посетители. Резервациите се правят 30 дни предварително. Внасянето на депозит от 250 долара на човек е друго задължително условие. Администраторът предупреждава всеки гост за недопустимостта на прекомерната употреба на парфюми. Мярката е насочена към осигуряване комфорта на останалите посетители.

Стойността на комплекта от ястия е 750 долара, без напитките. На посетителите се предлагат и места в суши бара, чийто плот е изработен от скъп японски кипарис – хиноки. В този случай цената на участието в кулинарното шоу се вдига до 950 долара.

Ultraviolet, Шанхай

Това е едно изискано заведение в Шанхай с обслужване от световна класа. Впрочем, малцина могат да го посетят, защото в ресторанта има само една маса, предназначена за 10 души.

Ultraviolet работи от 2012-а. Негов основател е известният френски готвач Пол Пайре. Ресторантът предлага експериментална кухня. Храната е придружена от феерично кулинарно шоу. На всеки гост се предлага комплект от 20 ястия.

Залата на ресторанта е аскетична. В нея изцяло липсват елементи, които отвличат вниманието на посетителите. Уникалната атмосфера се дължи на технология от последно поколение, която позволява създаването на 360-градусова проекция върху стените на помещението, съчетана с ултравиолетово осветление и аромати. Тези ефекти зависят от избраните ястия и са насочени към осигуряване на най-доброто възприемане на вкуса на храната. Средната сметка зависи от менюто и варира от 580 до 1250 долара на човек.

Le Meurice, Париж

Le Meurice е собственост на известния готвач Ален Дюкас, носител на множество международни награди и собственик на верига заведения за обществено хранене.
Ресторантът е обзаведен в стила на двореца Версай и впечатлява с великолепните си кристални полилеи, както и с декорациите от мрамор и бронз. От прозорците се открива великолепен изглед към градината Тюйлери. В Le Maurice можете да опитате вкусна френска кухня. Специалните предложения включват пай с плънка от токачки за 156 долара, месо от млади телета и омар с картофи. Стандартното меню се състои от три ястия, няколко вида сирена и десерт. Цените започват от 524 долара, без напитките.

Aragawa, Токио

Ресторантът е отворен през 1967 година. Отначало в него се сервират обикновени ястия, които нямат нищо общо с уникалните творения на висшата кухня. Към днешна дата фундаментални промени в дизайна на заведението няма. Затова пък вкусът на предлаганите ястията не оставя безразличен нито един посетител.

През 2006-а ресторантът беше признат за най-скъпия в света. Днес той е загубил челната си позиция, но продължава да заема едно от основните места в класацията. Заведението се намира в Токио, в сутерена на един от офисите, разположени в престижния район на японската столица – Шинбаши. Разполага с 22 места. Aragawa е известен със своето вкусно говеждо Wagyu. Кравите се отглеждат в специална ферма, под строг контрол. Особено популярна е телешката пържола, приготвена на дървени въглища по специална рецепта, както и сурово пушената сьомга. Любопитно е, че на гостите не се предлага меню. Посетителите могат да поръчат само това, което готвачът приготвя за този ден. Цената на комплексния обяд е 341 долара на човек.

Restaurant Crissier, Швейцария

Ресторантът е носител на три звезди Мишлен от много години. Заведението е високо оценено както от професионалистите, които го подреждат на челни позиции в рейтингите, така и от клиентите, които оставят най-добри отзиви.

Главният готвач на ресторанта – Беноа Виолие, е отличен като най-добрия готвач в Швейцария за 2013 година. Сред хитовете в менюто са вкусен бял сом, приготвен с лимонова трева, летни пържени гъби и най-деликатното суфле от червени плодове. Стойността на обяда, включващ няколко ястия е 415 долара.

Ithaa, Малдивите

През 2014 г. заведението беше признато за най-красивия ресторант в света. Разположен е на 5 метра под повърхността на Индийския океан. Залата му предлага красива панорамна гледка от 180 градуса. Всеки посетител може да се наслади на пейзажа на кораловата градина.

Менюто се състои от специалитети от европейската кухня. Гостите могат опитат деликатеси като хайвер от рифови риби и говежди филета от рядката порода Aberdeen Angus. Обядът е 6-степенен. Цената му започва от 320 долара на човек, без напитките и бакшишите. Средната сметка в заведението е около 500 долара на човек. За обяд се допускат деца, докато вечерята е само за възрастни. Спазването на официалния дрескод е задължително.