ЮНЕСКО занапред ще пази италианското оперно изкуство

Великото изкуство за първи път се появява по времето на влиятелната фамилия Медичи.

 

През последните десетилетия организацията се стреми да опази всякакви на вид културни ценности: не само човешки постройки или природни чудеса. Затова не е чудно, че неотдавна, по време на среща в Ботсвана, нематериални културни наследства от 55 държави от общо 72 бяха включени в списъка на ЮНЕСКО.

Част от тях, по информация на Smithsonian Magazine, включват сирийското стъклодувство (духане на стъкло), отглеждането на маслинови дръвчета в Турция и малайзийската театрална традиция, наречена Мек Мулинг. Наред с това те са включени в списъка „спешна нужда от опазване”.

Сирийското стъклодувство.

Сред тях бе вписано и италианското оперно изкуство, колкото и странно да звучи това за някои. Най-малко, както се изрази Дженаро Санджулиано, италианският министър на културата, по време на интервю с “Франс-Прес”: „Това е официалното потвърждение за това, което мнозина от нас вече знаеха: оперното пеене е цял свят на превъзходство…”.

Италианската опера е физиологично контролиран начин на пеене, който подобрява движещата сила на гласа в акустични пространства, като аудиториуми, амфитеатри, арени и църкви…” – допълват от ЮНЕСКО.

Скица на Джакопо Пери, изобразяваща сценичен костюм за операта му „Дафне“.

В интерес на истината, за първата изпълнена опера (от италианската дума за „творба“) в света се смята „Дафне” на Джакопо Пери. Това се случва през далечната 1598 г., когато била изпълнена пред влиятелното и прословуто италианско семейство Медичи.