Презареждане по време на мързеливите летни дни

Франц Кафка, един от най-значимите немскоезични писатели на XX век казва: „Продуктивността е да можеш да правиш неща, които не си могъл преди“. Ежедневието ни е изпълнено с множество задачи както у дома, така и на работното място и се очаква да бъдем продуктивни във всичко. За съжаление, прекалено  често не успяваме да управляваме всичко, което имаме в дневния си списък, а това ни кара да се чувстваме неудовлетворени от своето изпълнение.

В разгара на лятото да бъдем производителни в офиса, докато в главата ни прелитат мисли за безоблачно небе, слънчеви лъчи, палми и море изглежда непосилна задача. Навярно последното нещо, което искате да правите, чувайки чуруликащите птички и гледайки през прозореца зелените дървета, е да бъдете затворени между четирите стени на офиса. И все пак как можем да бъдем по-продуктивни в съвременния забързан и натоварен свят? Това са 7 навика, които са полезни за повишаване на производителността:

 

  1. Работното място трябва да се поддържа чисто и подредено

Знаете ли, че поддържането на приятно и подредено работно място ще ви помогне да останете продуктивни 1.5 пъти по-дълго? Купчината документи, папки и файлове само ще ви напомня за задачи, които още не сте приключили. Ще се почувствате изгубени за това какво с кое да започнете по-напред, а това непременно ще доведе до загуба на производителността ви.

Съветът на Motivationgrid е да се опитате да поставите на бюрото си само онези неща, от които се нуждаете за изпълнението на конкретна задача. Опитайте се да правите само по едно нещо в даден момент. Организирайте и подредете работното си място по начин, който ще ви вкара в продуктивно настроение.

 

  1. Работете интелигентно

Джон Пенкавел, професор по икономика в Станфордския университет в САЩ, е провел проучване, в което е открил изненадващи факти – служители, които работят 56 часа седмично, са продуктивни наравно с тези, които работят по 70 часа седмично. Тоест, можете да работите по-малко и все пак да бъдете продуктивни. Така, че преди да започне работния ден, седнете и съставете списък на вашите задачи за деня. Важно е качеството на изпълнените задълженията, а не количеството.

 

  1. Приоритезирайте

Изготвянето на списък с приоритети е една от основните стъпки за постигане на продуктивност. Разпределете основните си цели и приоритети, преди да започнете работа. Само не забравяйте, че приоритизирането е тясно свързано с ефективното управление на времето. Знаете ли, че най-известните музиканти в света прекарват само 90 минути усилено върху уменията си? Оказва се, че 90 минути е повече от достатъчно за постигане на огромен напредък. Старайте се да управлявате времето си умно.

 

  1. Не забравяйте за почивката

Какво ще стане, ако някой ви каже, че можете да подремнете на работното място? Да, това може да звучи весело, но защо да не прекарате 15 минути от почивката си за истински релакс? Лекият сън от 15 до 30 минути определено ще ви освежи и ще ви помогне да намалите стреса. Ако работите в офис и няма как да подремнете през обедната почивка, то все пак използвайте това време за истинско отпочиване и не забравяйте – нищо не убива производителността по-бързо, отколкото това да бъдете разочарован от работата.

 

  1. Отървете се от разсейващите фактори

Шумните колеги са способни да унищожат вашата производителност. Игнорирането им не винаги е възможно и те ограничават вашия творчески заряд. Намерете си свое скришно място в офиса, на което можете да останете насаме с мислите си. Motivationgrid съветва да овладеете способността да казвате „не“ на вашите колеги, които се опитват да ви разсеят и да ви отклонят от работата.

 

  1. Изключете телефона си

Знаете ли, че телефонът ви е една от най-големите спънки на продуктивността? Дори и оставен на безшумен режим, вибрациите му  ще продължат да ви разсейват. Така че, ако имате спешни задачи, не е ли добра причина да изключите телефона си? Възможно е телефонното обаждане, което сте смятали за спешно да не е било чак толкова важно, но вече сте прекъснали своя творчески потенциал с отговарянето му и сте нарушили непоправимо своята производителност.

 

 

  1. Бъдете позитивно настроени

Ако искате да създавате и поддържате продуктивно настроение не само за себе си, но и за другите, винаги бъдете положителни. Поддържайте настроението си спокойно и позитивно и със сигурност ще се справяте по-добре с изпълнението на задачите си. Ако сте недоволни от някои неуспехи, не забравяйте, че провалът е просто още една стъпка към успеха. Това е страхотен житейски урок – използвайте неуспеха, превърнете го в предимство и продължете напред. Доброто настроение е гарант за вършене на повече работа при това с много по-голямо желание.

Накратко как да бъдете по-продуктивни (особено в сезона на отпуските) –свършете правилните неща с  приоритет; намерете си тайно скривалище от отвличащите вниманието фактори; следвайте план за действие; бъдете оптимисти независимо пред колко големи трудности сте изправени и се награждавайте за малките всекидневни постижения, защото те често са първата стъпка към най-големия неочакван успех. Всяко ваше действие трябва да съдържа ясна цел, смисъл и силна мотивация.