Пътешествие из Шанхай, известен като „Париж на Изтока“

Пътеводител  за лятното ви пътешествие в най-големия китайски град.

Ако вече сте пребродили  модните столици надлъж и шир и ви се иска нещо ново, изберете Шанхай за лятното си пътешествие. С многобройните си интересни магазини, необичайни ресторанти с вкусна храна и с комфортните си  хотели, той може да се сравнява с Милано и Париж.

Къде да отседнете

Местните жители препоръчват хотел The Middle House, проектиран от италианския архитект Пиеро Лисони, смятан за оазис на спокойствието, с интериори в съвременен източен стил. „Атмосферата е много приятна, почти домашна“, споделя впечатленията си инфлуенсърът Кандис Уенг. Журналистиката  Шери Лий препоръчва и хотел The Edition Shanghai, открит през ноември 2018-а с панорамна гледка към крайбрежната улица „Вайтан“ и модерен интериор.

Друг фаворит е InterContinental Shanghai Wonderland, построен на мястото на бивша каменоломна, част от етажите на който се намират под нивото на земята. „Това е уникален проект, – казва Лий. -Истинско чудо на света“.

Къде да пазарувате

The Beast Shop започва като онлайн магазин за цветя, където букети се правят въз основа на историите на клиентите в instagram. Днес се е разраснал до цяла верига от магазини, обожавана от феновете на модата в Шанхай, с четири различни концепции. В The Beast Shop можете да купите нестандартни букетни композиции във формата на балерина или на картини на Ван Гог, в Little B – са най-интересните нови продукти на световните марки за красота, в TBH – може да си изберете минималистични мебели или шеговити стоки за дома, а в Beast Bling Bling – дизайнерски украшения.

Освен това, в Шанхай има клон на легендарния Dover Street Market.

Къде да хапнете

Колкото до гастрономията, Шанхай може да съперничи на всеки мегаполис, особено в сферата на фюжън кухнята. Едно от препоръчваните места е La Maison – ресторант, разположен в бившата вила на легендарния гангстер от 30-те години на ХХ в.  Ду Юешен, известен като китайския Ал Капоне. Менюто е основано на традиционни местни ястия, интерпретирани по съвременен начин. Сред бестселърите са пастата с миди и свинските ребърца в сладко-кисел сос.

Ако искате да вечеряте в неформална обстановка, посетете Bloom – едно от любимите заведения на шанхайския стилист Одри Ху. „Те имат потресаваща фюжън кухня, най-много харесвам ризотото с морски таралеж, – казва тя. – Освен това от прозорците се открива страхотна гледка“.

Най доброто място за вегетарианците е ресторантът Fu He Hui със звезда на Мишлен, в който приготвят ястия с традиционни китайски съставки.

Къде да се забавлявате

Дизайнерът Мин Ву препоръчва клуб 44KW, открит от модния фотограф Фуян Гуо. А шефът на музикалната агенция S.T.D.  Сиси Лий, уверява, че най-добрите партита стават в Arkham, където свирят всичко – от техно до хаус.

Ако танците до припадък не са в кръвта ви, посетете бар Speak Low, който е смятан за най-добрият в Китай. В него с еднакъв успех  приговят класически коктейли и авторски напитки, например, на базата на местния чай Wang Lao Ji. Гостите получават и забавни салфетки, върху които може да напишат послание към таксиметровия шофьор, така че да ги достави на желания адрес живи и здрави.

Къде да се насладите на изкуството

По думите на Линз Тенг, творчески директор на The Beast Shop и бивш журналист на културна тематика, Шанхай се е превърнал в истинска мека за всички ценители наа съвременното изкуство. През последните няколко години са открити едновременно няколко заслужаващи внимание музеи.  Например, Power Station of Art, разположен на брега на река Хуангпу в сградата на бивша електростанция, е шанхайският еквивалент на лондонският Tate Modern, където гостуват с изложби Музеят на Анди Уорхол в Питсбърг и парижкият културен център „Жорж Помпиду“.