БЛЯСКАВА премиера на книгата „100 срещи с мен“

Проф. Любомир Стойков отбеляза 65-ия си рожден ден с нов уникален труд

Максим Бехар, Ники Кънчев и Юлияна Дончева представиха новата книга на проф. д.н. Любомир Стойков „100 срещи с мен“. Тримата са автори на встъпителните думи в книгата, която съдържа избрани интервюта с проф. Стойков, публикувани в едни от най-качествените и престижни печатни издания в периода 1993 – 2018-а. Премиерата на книгата се състоя по време на традиционното лятно парти на Академията за мода – Summer Fashion Party 2019 на 11 юни във „Витоша Парк Хотел“. Събитието по случай 65-ия рожден ден на популярния естет, журналист и любим професор на няколко поколения студенти по журналистика, връзки с обществеността и моден дизайн, включваше стилен ревю-спектакъл. В него участваха носители на „Златна игла” на Академията за мода, известни и утвърдени модни брандове, както и студенти по мода на проф. Стойков.

Ники Кънчев, Максим Бехар, Юлияна Дончева и проф. Любомир Стойков.

При представянето на уникалния труд на професора Юлияна Дончева изтъкна, че чрез него той поставя „цветни щрихи върху черно-белия противоречив български преход“. В словото си Максим Бехар отбеляза, че може да гарантира за три сигурни неща –  „почтеността, професионализма и ясния изказ на професор Любомир Стойков, придружен с тънко чувство за хумор“. Ники Кънчев пък бе категоричен, че „Любо Стойков е авторитет, без да е диктатор в модата…Слага жалоните, но и самият той е жалон за стил и вкус“.

Специално послание към автора отправи и проф. Стати Статев, ректор на Университета за национално и световно стопанство. Той връчи на проф. д.н. Любомир Стойков статуетка на създателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев – малка реплика на статуята на Стефан Бобчев, намираща се в двора на учебното заведение. Проф. Статев отправи пожелание към проф. д.н. Любомир Стойков да продължи стародавната традиция да свързва теорията с практиката и подчерта неговата водеща роля в катедрата „Медии и обществени комуникации“. „Той е нашият доайен там и когато имаме успехи, ги дължим в не малка степен на него!“, подчерта проф. Стати Статев.

Антония Стоянова, дизайнер на модна къща Imane, показа облекла от лятната колекция на бранда.

Акцент в ревю-спектакъла за Summer Fashion Party 2019 беше участието на носители на „Златна игла“ на Академията за мода през годините: Жана Жекова, София Борисова, Евгения Живкова, Иван Донев, Милка Александрова-Бучи, Аксел Харди, Радослава Лазарова, Елена Златева, Теодора Спасова и Николай Божилов. Ревю-спектакълът откри с колекция „Церемония“ 2019 луксозният бранд за мъжка мода Desizo Monni, отличен с приза „Златна игла 2019“ за модна къща на годината. Дамските дефилета започнаха с актуални официални и булчински предложения от колекция Reflections на модна къща „Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова – „Най-добър млад дизайнер“ за 2019-та година. Дебютна колекция „Възраждане“, вдъхновена от българската носия с елементи от глаголицата и куплети от стихотворения на български поети, представи младата дизайнерка Мариета Котова. Съвременна интерпретация на малката черна рокля с елементи от български шевици и специална символика представи модният бранд „Меме Мор“ с автор Венета Райкова. Антония Стоянова, дизайнер на модна къща Imane показа облекла от лятната колекция на бранда, в която са отразени най-новите модни тенденции. Свежи предложения от колекция „Островът на спокойствието“ представи Диляна Матеева, дизайнер на Art.Look. Носителката на „Златна игла 2019“ за модна иновация – Аксел Харди – показа колекция с авторски плетива – „Страстно лято“, подготвена специално за ревю-спектакъла на Summer Fashion Party 2019. Модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава и Никола Карадамянови показаха своите най-нови предложения дамска и мъжка официална мода от колекция Inspiration 2019. Булчинска колекция „Любов в Париж“ представиха „Виктория Брайдал Студио“, ексклузивен представител на „Виктория Сопрано Груп“. Сред студентите на проф. д.н. Любомир Стойков от Националната художествена академия, специалност „Мода”, които представиха свои произведения са: Ирина Матов (Сърбия), Ивана Стаменов (Сърбия), Александра Костадиноска (Македония), Давид Стояновски (Македония),  Тао Цинюй (Китай), Лю Инджуин (Китай), Рима Юнис (Израел), Мирела Заркова, Лора Лилова, Мария Рупова, Карина Алексиева и Йоанна Шишкова.

Мариета Котова и нейните предложения от колекция „Възраждане“.

 

Фото: Антон Марков / Академия за мода: от 1 до 5 и от 25 до 28

Фото: Хайлайф / Академия за мода: от 6 до 24 и 29