Най-високо платените спортисти за 2019-а

Класацията за пръв път се оглавява от нападателят на „Барселона“ и на националния отбор на Аржентина Лео Меси.

 

Forbes представи традиционната си класация на най-високо платените спортисти в света. Една от забележимите тенденции в списъка през тази година е широкото представителство на звезди от Главната лига по бейзбол: Нолан Аренадо, Брайс Харпър, Мани Мачадо и Майк Траут, които през отчетния период подписаха нови дългосрочни договори с рекордно изгодни условия за общо 1.3 млрд. долара.

Лионел Меси

Вярно, че  бейзболните играчи отстъпват на представителите на други спортове по доходи от спонсорски споразумения – ако баскетболните, футболните, тенис и голф звездите печелят пари от договори с брандове за 30 млн. долара, бейзболните звезди достигат максимум 10 милиона. Например лидерът в списъка – нападателят на „Барселона“ и на националният отбор на Аржентина  – Лионел Меси – има договори с Adidas, MasterCard, PepsiCo и други компании за 35 млн. долара.

Меси е едва четвъртият състезател начело на класацията, която Forbes съставя за 19-а година. На върха 12 пъти е бил голфърът Тайгър Уудс, четири пъти – боксьорът Флойд Мейуедър и  два пъти – заклетият съперник на аржентинеца Кристиано Роналдо. Лидерът на списъка за 2018-а Мейуедър, така и не излезе на ринга през годината, и продължава да харчи пари от чека за 285 млн. долара, който получи за победата си над звездата в смесените бойни изкуства Конър Макгрегър.

Неймар

Друг любопитен факт е, че за пръв път в историята на класацията първите три места са окупирани от футболисти. На втора и трета позиция в рейтинга след Меси са Кристиано Роналдо, с доходи от 109 млн. долара и Неймар със 105 милиона.

Кристиано Роналдо

Единствената жена в топ 100 е тенисистката  Серина Уилямс с приходи от 29.2 млн. долара, с 25 млн. от които се е сдобила извън корта.

Стоте участници в рейтинга са спечелили общо 4 млрд. долара, което е с 5% повече от спортистите в списъка за 2018-а. Почти една четвърт от сумата – 987 млн. долара – се пада на договорите за спонсорство.

При оценката на доходите на спортистите на Forbes отчита приходите им от професионалните контракти, паричните награди от турнири и бонусите, както и от договорите за спонсорство и лицензионни такси в периода от 1 юни 2018-а до 1 юни 2019-а.

 

Ето първата десетка на най-високо платените спортисти:

  1. Лионел Меси – 127 млн. долара
  2. Кристиано Роналдо – 109 млн. долара
  3. Неймар – 105 млн. долара
  4. Канело Алварез – 94 млн. долара
  5. Роджър Федерер – 93.4 млн. долара
  6. Ръсел Уилсън – 89.5 млн. долара
  7. Арън Роджърс – 89.3 млн. долара
  8. Леброн Джеймс – 89 млн. долара
  9. Стеф Къри – 79.8 млн. долара
  10. Кевин Дюрант – 65.4 млн. долара