Предизвикателствата на Камала Харис

За първи път в американската история жена поема вицепрезидентския пост. Това накара целия свят да говори за Камала Харис и да се заинтересува от нейната биография, в която има достатъчно интересни факти.

 

През ноември 2020-а в САЩ се проведоха президентски избори, които бяха спечелени от демократа Джо Байдън, който уверено изпревари своя съперник Доналд Тръмп. Встъпването в длъжност на новия американски лидер ще се състои на 20 януари 2021 година. Заедно с Байдън новата си длъжност ще заеме и 55-годишната негова съратничка Камала Харис. Предлагаме ви да я опознаете по-отблизо.

Семейство и образование

Калифорнийският сенатор (и сегашен нов вицепрезидент на САЩ) Камала Харис е жена с интересна биография. Майка й е индийка, емигрирала в САЩ. В университета в Бъркли Шиямала Гопалан се запознава и се омъжваза родения в Ямайка Доналд Харис. И двамата са запалени активисти за граждански права.  Но по-късно този брак се разпада – родителите на Камала се развеждат когато тя е още малка. Въпреки това държавата осигурява добро образование на дъщеря им, а майката дава добър пример на момичето, бидейки не само научен сътрудник, изследващ рака и преподавател, но и страстен активист.

След като завършва гимназия Камала заминава за Вашингтон, където постъпва в Университета Хауърд, за да учи икономика и политически науки. Връщайки се в родния си щат тя продължава да учи, но този път избира юриспруденцията и в крайна сметка получава докторска степен по право. Още докато е студентка, тя е и секретар в канцеларията на сенатор, след което попада в районната прокуратура в калифорнийския град Оукланд, а през 2003 г. е става окръжен прокурор на съседния Сан Франциско. Седем години по-късно Харис се издига до позицията прокурор на Калифорния, а през 2016-а става сенатор.

По-малката сестра на Камала – Мая, също учи право и става адвокат. Тя беше в екипа на Хилари Клинтън, когато се кандидатира за президент, и участва в предизборната й кампания.

Политическите възгледи на сенатора

Камала подкрепя Барак Обама от самото начало и, както по всичко личи, благодарение на него е започнала да мисли за собствена политическа кариера.Струва ли си да казваме, че Доналд Тръмп не е доволен от г-жа Харис? Той не харесва желанието на сенатора да увеличи данъците, да намали финансирането за армията и полицията и да направи медицината по-достъпна, както заяви лично по време на брифинг в Белия дом. Републиканците пък веднага застанаха нащрек спрямо жената, която е в състояние да привлече вниманието на масите и да принуди избирателите да гласуват за техните опоненти. „Камала Харис е невероятно подъл човек. Най-грубият, най-лошият, най-непочтеният и най-либерален от всички американски сенатори. Не мога да повярвам, че Джо Байдън я избра за партньор в кампанията си! “ – заяви недвусмислено Доналд Тръмп, който на практика счита Камала за свой личен враг.

Обратното – Байдън нарича Харис „активист за граждански права“ и „един от най-добрите държавни служители“. За какво се застъпва Камала Харис? Освен факта, че иска да направи образованието и медицината достъпни за хора от различни съсловия на обществото, тя се стреми да реформира имиграционното законодателство, както и, ако е възможно, да нивелира сегрегацията, която все още цари в американското общество. Сенаторът също така подкрепя ЛГБТ общността, като се застъпва за еднополовите  бракове. Демократите смятат Харис не за радикалист, а за центрист, което по-скоро говори в нейна полза.

Личният живот на вицепрезидента

На 22 август 2014-а Камала Харис се омъжва за адвоката Дъглас Емхоф. Той е роден в Бруклин, но на младини се премества със семейството си в Калифорния, където по-късно среща Камала. Двамата се женят в Санта Барбара. Преди това Емхоф има  друг,  25-годишен брак, и две деца от предишната си съпруга.

Отношенията с Джо Байдън                     

През 2019-а. Камала Харис обяви намерението си да се кандидатира за президент на САЩ. Първите й дебати се превърнаха в поле за критика към Байдън, който не харесваше факта, че в привилегированите училища освен бели деца, попадат и потомци  на имигранти от райони в неравностойно положение. Това очевидно го е накарало да размисли, защото днес политическите му възгледи се представят в съвсем различна светлина. В крайна сметка Камала се отказа от кандидатурата си за президент и подкрепи Джо. Сега тандемът работи в тясно сътрудничество. Възгледите на Байдън и Харис за вътрешната политика се припокриват в много отношения, а за външната политика – двамата са единодушни. Колкото до промените, които очакват Америка благодарение на Байдън и Харис, ще ги видим праз следващите четири години.