Почина известният моден дизайнер Патрик-Луи Вюитон

„Патрик-Луи беше символична фигура на семейство Вюитон и на нашата къща. Всички наши мисли са със семейството му, в частност със синовете му Пиер-Луи и Беноа-Луи, които работят с нас, както и с неговите внуци“, се казва в съобщението на модната къща Louis Vuitton.

Причината за смъртта на 68-годишния моден дизайнер все още не е посочена. Известно е, че Патрик-Луи Вюитон е правнук на основателя на едноименната модна къща. Той продължава семейната традиция, присъединявайки се към работилницата през 1973 г. като дърворезбар. 

„Тайните на майсторството може да съществуват само в случай, че се предават…“ – беше една от  любимите фрази на дизайнера. Както отбелязват от  модната къща, опитът и страстта му да прави куфари непрекъснато актуализираха наследството на изкуството да се пътува.

Да припомним, че през 1990 г. Патрик Луи застана начело на на отдела за специални поръчки. За работата си казваше: „Аз изпълнявам специални поръчки, аз не съм сезонен човек. Аз съм този, който ще ви направи прословутия куфар  Louis Vuitton – от каквато пожелаете кожа, в какъвто цвят искате, но това ще е вещта на века. Моля ви – не умножавайте пустотата. Пустотата в лукса и въобще в културния живот не струва пукнат грош“.

Известно е, че френската модна къща Louis Vuitton, основана през 1854 г., е специализирана в производството на куфари и чанти, дрехи, парфюми и луксозни аксесоари.

В края на октомври френският концерн Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) направи предложение за закупуване на американската компания за бижута Tiffany за 14.5 милиарда долара.