Pininfarina Battista – с 1873 конски сили разбива всички тестове

Автомобилният производител Automobili Pininfarina твърди, че предстоящ да излезе на пазара хиперкар ще достигне максимална скорост от 350 километра в час. Електрическата Pininfarina Battista е издържала първия си тест за висока скорост на пистата Nardò в Италия.

 

Тя е един от деветте прототипа, който има векторизиране на въртящия момент и пет избираеми режима на шофиране. Очаква се Pininfarina да сглоби 150 бройки на модела Battista с 1873 конски сили, като първите доставки са планирани до края на 2021 година.

След приключване на инженерната работа със симулатори и в аеродинамични тунели, инженерите на Pininfarina са поставили хиперколата Battista на реално игрално поле. Електрическото купе с главозамайващите 1873 конски сили и въртящ момент от 2300 нютон метра (ускорение, което, ако не сте предварително подготвени да го очаквате, може да ви счупи врата), профучава през първия кръг високоскоростни обиколки на дълъг пас от 7.8 мили на тестовата писта Nardò в югоизточна Италия.

На същото място, преди точно една година, хърватският производител на хиперавтомобили Rimac тества своя предстоящ нов модел, тясно свързан с Rimac C_Two. Pininfarina плати на Rimac 91 млн. долара за карбоновото шаси и EV задвижването, същото като това, което се намира в C_Two.

Следва преминаване през програма за тестване, която поставя девет прототипа както на писти, така и на обществени пътища. Хората в бели палта и маратонки Balenciaga трябва да усъвършенстват окачването на Battista, системата за векторно управление на въртящия момент с четири двигателя, сигурността на карбон-керамичните спирачки Brembo CCMR, аеродинамиката и регенерацията им. Има и настройки за пет режима на шофиране: Calma, Pura, Energica, Furiosa и Carattere.

На всичкото отгоре, Battista предлага мек лукс, включително „външен звуков пейзаж“, който хиперкарът създава, докато бавно се движи. Гумите Michelin Pilot Sport Cup 2R или Pirelli P Zero се увиват около 20-инчови джанти Prezioso или 21-инчови джанти Impulso, и двете от кован алуминий. Pininfarina обещава спринт от 0 до 100 км/час за по-малко от две секунди, пробег до 300 км/час за по-малко от 12 секунди и максимална скорост от 360 километра в час. Очаква се да достигне до клиентите през есента на 2021 година.