Пет жени художнички възхваляват жената в картините си

През най-женския месец – март – художничките, които са посветили творчеството си на по-добрата половина на човечеството, се възползват от повода да привлекат вниманието към себе си и по-специално към изкуството си. За тях това е подходяща възможност да ни напомнят, че този свят далеч не е само поле за изява на силни мъже.

 

Редакторите на Vogue са обърнали внимание на пет художнички, чиито работи, могат да бъдат видени в Националния музей „Жените в изкуствата“ във Вашингтон.

 

Тшабалала Селф

Тшабалала Селф е родена в квартала на Манхатън „Харлем“, а днес работи в два щата – в родния си Ню Йорк и Кънектикът. Печели международна известност с портретите на афроамериканките си, като дори бележи своеобразен рекорд – на аукциона „Кристис“ нейна картина е продадена за пет пъти по-висока цена от обявената. „Извън тялото“ е купена от израелския колекционер Хосе Муграби за 382 000 долара. Освен това Тшабалала Селф вдъхновява и модни колекции – тези на Tome Fall 2018.

 

Катажина Пжезванска

Катажина Пжезванска е родена и живее във Варшава. Тя е скулпторка, която в женските си фигури използва всякакви „дарове“ на природата – черупки и клони, за да изобрази най-женските атрибути – като се започне от гърдите и се стигне до ноктите на ръцете.

 

Ишай Гарбаш

Ишай Гарбаш живее и работи в Берлин, но е родом от Израел. Проектът й от 2008 – 2010 привлича вниманието на международните арт среди със своето дръзновение –  представлява хроника на смяната на пола й – една година преди и една година след операцията.

 

Ализа Низенбаум

Ализа Низенбаум е художничка от мексиканско-еврейски произход. Родена е в Мексико сити, а днес живее и работи в Ню Йорк, където рисува мигранти от Мексико и Централна Америка, използвайки възможно най-много цветове. Тя преподава във Висшето училише по изкуства към Колумбийския университет и принципно не се ограничава само до изобразяването на женски фигури, но нейните портрети на дами и млади момичета са изключително интересни за интерпретации.

 

 

Санам Хатиби

Санам Хатиби е родена в Техеран, а днес работи в Белгия. Освен картини и скулптури, прави и красиви гоблени – произведения на изкуството. В тях интерпретира половите роли и по-конкретно доминиращите позиции на мъжа във властовите отношения с жената. В произведенията й женските фигури са много натуралистични. Тя се вдъхновява от случки в реалния живот, като, например, работата й „Убийствата на Зелената река“ взима повод от престъпленията на серийния убиец Гари Ридгуей, ликвидирал няколко проститутки.