Пет поколения Вилденщайн колекционират изкуство – последният представител на фамилията се озова зад решетките

Френският търговец на произведения на изкуството Ги Вилденщайн бе признат за виновен за данъчни измами.

Той е милиардер, наследник на една от най-известните френски династии, занимаващи се с търговия с произведения на изкуството.

С присъдата се слага край на дългогодишна съдебна сага, в центъра на която е 78-годишният Вилденщайн, обвинен, че е укрил шедьоври от данъчните власти, за да избегне стотици милиони евро данъци върху наследството си.

Вилденщайн е президент на Wildenstein & Co. в Ню Йорк. Той получи присъда от четири години лишаване от свобода от апелативния съд в Париж.

Картина на Фрагонар от колекцията на Вилденщайн

„The Times“ съобщава, че половината от присъдата е условна, а другата половина – ще бъде изтърпяна под домашен арест. Вилденщайн е осъден да плати и глоба от 1 млн. евро.

През 2017 г. Вилденщайн беше оправдан по обвинения в данъчни измами и пране на пари. Тогава се твърдеше, че е укрил произведения на изкуството на висока стойност, както и други активи, наследени от баща му, починал през 2001 година. За целта той използвал мрежа от чуждестранни тръстове и фиктивни компании. След няколко години – през 2021-а, решението бе отменено от френския апелативен съд.

В продължение на пет поколения семейство Вилденщайн е събирало и продавало произведения на изкуството, дело на големи художници, с почти безпрецедентна секретност във Франция. Смята се, че в колекцията им са били творби на стари майстори като Караваджо и Фрагонар, смятани за най-ценните по рода си в годините, в които са се търгували.

Картина на Караваджо от колекцията на Вилденщайн

През 2011 г. нов закон изисква от френските граждани да обявяват активите си, държани в чуждестранни сметки. След влизането му в сила, се стига до така наречените дела slew of lawsuits. В тях са замесени и жени в семейството, които твърдят, че са били лишени от полагащото им се огромно състояние заради объркани разводи и спорове за наследство, съобщава „New York Times“.

Прокурорите твърдят, че семейство Вилденщайн е извършило „най-дългата и сложна данъчна измама“ в историята на съвременна Франция, отчасти благодарение на умелото използване на местата за съхранение на творбите.

Произведенията на изкуството са били разпръснати в множество държави, във фиктивни корпорации и безобидни складови помещения като ядрен бункер в планината Катскил (част от Апалачите), в бивша пожарна в Ню Йорк и в обекти на Бахамите и в Нормандските острови.

Планината Катскил

Първоначалните обвинения са повдигнати през 2016 г. заради информация, изтекла към властите от вдовицата на Даниел Вилденщайн и мащеха на Гай – Силвия. При първата си защита Вилденщайн твърди, че е наследил само 50 млрд. долара след смъртта на баща си и брат си и не е разкрил активи на стойност 675 млрд. долара.

Той дори скрива за огромен резерват за диви животни в Кения, състезателни коне, конюшни, апартамент в Ню Йорк, десетки картини и самолет „Гълфстрийм“, съобщава „Artforum“.