Дипломацията и външната политика имат нужда от таланта на жените

Дипломацията и външната политика имат нужда от таланта на жените. Това беше посланието на неформалното събитие „Жените, мирът и сигурността“, което се проведе под патронажа на Н.Пр.г-жа Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи на Република България, в резиденцията на посланика на Кралство Мароко Н.Пр.г-жа Закия Ел Мидауи, доайен на дипломатическия корпус, акредитиран в Република България.

 

Под домакинството на Н. Пр. г-жа Мидауи, доайен на дипломатическия корпус, акредитиран в България, Организацията „More Women in Power“ представи целите и мисията си пред медиите, дипломатическите мисии, гражданското общество и правителствените организации, като изрази категоричната си позиция, че в смутни времена като днешните, когато светът е разкъсван от множество военни конфликти, ролята на жените в поддържането на мира е изключително важна.

Госпожа Евелина Цилева, председател на сдружението More women in Power, Нейно Превъзходителство г-жа Мария Габриел и Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланичката на Мароко.

Връзката между жените, мира и сигурността беше в основата и на речта на патрона на събитието Н.Пр. г-жа Мария Габирел.

Фотограф: Лилия Йотова

Програмата за жените, мира и сигурността е глобална пътна карта за правосъдие, сигурност и права на човека, която подчертава, че устойчивият мир може да бъде постигнат само когато гласовете на жените се чуват и правата – защитават.”, заяви г-жа Габриел и добави, че за първи път в историята през 2022г. България става член на Изпълнителния съвет на ООН – Жени за периода 2023-2025 г. Освен това, с първия “Национален план за действие относно жените, мира и сигурността за периода 2020-2025 г.“ България става част от държавите-членки на ООН, приели подобен стратегически важен документ.

Екипът на организацията More Women In Power.

Н.Пр. Мария Габирел наблегна на 3 ключови аспекта, заявявайки своята убеденост от нуждата на повече жени в политиката, в преговорните процеси и процесите на поддържане и изграждане на мира, както и повече жени на лидерски позиции в международни организации. Подкрепата на Нейно превъзходителство за момичетата и жените в сферата на иновациите и новите технологии; Зеленият преход като възможност за повече момичета да бъдат лидери в борбата с изменението на климата.

От ляво надясно: Пепа Попова, Мария Габриел, Силвия Джагарова и Анина Рангелова.

Основателят и председател на организацията „More women in power“ г-жа Евелина Цилева не пропусна да подчертае целта на събитието – „Жени, мир и сигурност“, а именно да се даде начало на по-задълбочени дискусии и последващи действия по отношение на овластяването на жените във всички сфери на обществото. В речта си г-жа Цилева призова, да се даде шанс на жените, да участват напълно в процеса на вземане на решения, особено в защитата на мира и сигурността на национално, регионално и международно ниво. В заключение тя отправи своя апел за обединение и напомни, че всички заедно трябва да изградим общество, в което жизненоважната роля на жените в постигането на мир се признава и уважава.

Фотограф: Лилия Йотова

Неправителствената организация “More women in power” има за цел да създаде равенство и баланс между жените и мъжете в българския парламент и да работи към изграждането на същите и в Европа. “More women in power” се стреми да предостави възможност на жените да придобият умения и компетенции, които да развият и подобрят техните управленски качества. Много усилия се влагат да се привлекат млади и образовани българки, завършили престижни университети по света, които освен това милеят за бъдещето на страната и имат желание да се включат в управлението ѝ.

От ляво надясно: посланиците на Германия (Ирене Планк), Куба (Мариета Хордан), Португалия (Ана Мария Рибейро да Силва), съпругът на Калина Сакскобурготска (Китин Муньос), Италия (Джузепина Дзара) и Монголия (Лхагвасурен Саянаа).

Нещо повече, “More women in power” си поставя за цел да вдъхне липсващата сила на жени, които имат лидерски качества и морал, но на които по една или друга причина липсва нужната увереност, че те са абсолютно равнопоставени с мъжете и напълно способни да допринесат съществено за развитието на едно мирно и градивно управление и да създадат баланса, от който се нуждае обществото ни в момента.

От ляво надясно: Госпожа Лина Омар (посланичката на Ирак в България), г-жа Кристин де Бройн (представител на UNICEF за Бълария), посланичката на Мароко и г-жа Андреа Икич-Бьом (посланичката на Австрия в България).

За тази цел “More women in power” има план да създаде структури от жени, които подкрепят тази идея, както в България, така и в чужбина.

От ляво надясно: Посланичката на Босна и Херцеговина г-жа Александра Мичич, Анина Рангелова, бизнесменът Бипен Шарма, Мей Зани и посланичката на Австрия.
Фотограф: Лилия Йотова

Своят опит за това как се случва това в съседна Гърция сподели председателят на организацията „Women Act Greece“ – / Мей Зани / May Zanni. Тя сподели колко важни са обученията и събитията: за подпомагането на жените да развият своя собствен стил на лидерство, основан на професионализъм, знания и умения; да бъдат новатори и лидери на мнение – в Парламента, в Общинския съвет, в Областната администрация; да насърчават и да вдъхновяват още жени да ги последват в политическия живот, като по този начин премахват бариерите пред равноправенството между половете.

Мария Габриел (в центъра) , Закия Ел Мидауи (вдясно от нея), до посланичката на Мароко е г-жа Мей Зани, председател на организацията Women Act Greece и Силвия Джагарова (най-вдясно).

Сериозна, мъжка подкрепа към жените дойде от Председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Събитието не би било възможно и без подкрепата на членовете на Изпълнителния борд на “More women in power”: Анина Рангелова и Людмила Бързанова, както и на членовете на управителния съвет: Евелина Спасова, Шери Златарска и Ирена Неделчева – екипът, който всекидневно работи и полага много усилия и мотивация за осъществяването и прилагането на бъдещите проекти и събития.

Сред гостите бяха посланици акредитирани в България  и представители  на UN (UNICEF, UNHCR) България, на събитието присъстваха и гости от правителството, Народното събрание, медиите и други публични сектори, както и от видни представители на бизнеса и НПО.

Дамите посланички с г-жа Мария Габриел. Фотограф: Лилия Йотова

Благодарим на всички посолства, специални гости и медии, които уважиха събитието „Жени, мир и сигурност“.