Обица – с функция на термометър

Изследователи от Вашингтонския университет разработиха високотехнологични бижута – Thermal Earring.

Става въпрос за безжична технология, поставена във форма, удобна за носене, приличаща на изящна обица с размерите на кламер.

 

Новата джаджа регистрира телесната ви температура, а освен това има няколко допълнителни опции за засичане на физическа активност, като стрес и овулация.

Устройството се състои от две части: температурен сензор с магнитна скоба, който се прикрепя към ушната мида на потребителя и измерва телесната му температура, и втори сензор, който виси под ухото на човека и отчита какви са градусите в стаята.

След провеждане на серия от експерименти, разработчиците стигнали до извода, че резултатите от измерванията на температурата на кожата на ушната мида са много по-точни, отколкото на ръката или китката.

В крайна сметка двата сензора правят две независими едно от друго измервания – на температурата на околната среда и на температурата на човека. За разлика от смарт часовниците, които могат да бъдат обемисти и неудобни, термичната обица е много по-компактна, а освен това и цената й е доста прилична.

Бижуто може да работи, без допълнително зареждане, до 28 дни. Термичната обица отчита температурата на тялото ви, след което предава данните на смартфона ви с помощта на вътрешна антена и Bluetooth модул. След като тази операция бъде завършена, тя веднага преминава в режим на заспиване, за да пести енергия.

В момента дизайнът на устройството го различава от класическите бижута, но създателите му веднага биха искали да успокоят клиентите си – те вече са направили тестове и са готови с нови варианти за визията му. Добрата новина е, че когато обиците бъдат декорирани със скъпоценни камъни, това по никакъв начин няма да повлияе на точността на измерванията.