Пет държави без летища

Въпреки че напоследък не пътуваме много, нищо не пречи да четем за едно или друго място, да гледаме снимки и да си представяме, че ще го посетим в бъдеще. Но понякога не можем просто да седнем в самолета и да се отправим към всяка точка в света. Ето пет страни, където няма аеропортове:

 

Ватикан

Ватиканът е не само независим град-държава, но и най-малката страна в света. Неговата територия от 44 хектара  не разполага със собствен аеропорт, вероятно защото, фактически анклавът се намира в Рим. На свой ред италианската столица има два международни аеропорта. Посетителите могат да пътуват със самолет до Рим, а след това да отидат до малкия римокатолически град-държава. Римското летище Фиумичино, носещо името на Леонардо да Винчи, се намира на 18.5 мили от границите на Ватикана.

Сан Марино 

В Сан Марино, сгушен сред италианските земи, също няма аеропорт. Бидейки петата най-малка по големина страна в света, Сан Марино не страда от недостъпност, защото се намира само на девет мили от италианското международно летище „Федерико Фелини”. Но не мислете, че 33-те хил. граждани на Сан Марино имат проблеми. Те са жители на една от най-богатите държави в света с един от най-високите БВП на глава от населението.

Монако   

Монако е заобиколен от три страни от Франция, а от едната – със Средиземно море. Тя е втората най-малка държава в света. Освен това е и най-гъсто населената. За да стигнете до Монако, трябва да се качите на лодка, или да шофирате половин час, след като сте пристигнали от летището в Ница, намиращо във Франция. Най-удобно е да пътувате с кола – в Монако се организира едно от най-старите и престижни състезания на Формула-1 – Гран При на Монако, с едно от най-кратките трасета.

Лихтенщайн      

Като най-малката страна в света, граничеща с две държави (Австрия и Германия), Лихтенщайн също няма аеропорт. Посетителите ще трябва да влязат с кола, лодка или с помощта  на популярна железопътна линия от близките швейцарски или австрийски железопътни гари. Най-близкото летище в Швейцария е Сен Гален – Алтенрейн. Всъщност Лихтенщайн е почти осем пъти по-малък от Лос Анджелис. Въпреки мащабите си страната е мощна, с един от най-високите БВП на глава от населението и един от най-ниските държавни дългове в света.

Андора

 

Андора няма излаз на море и се намира на границата между Испания и Франция. Тази малка страна, разположена в Пиринеите, позволява да организирате прекрасни походи, да изкачвате планински върхове и да се наслаждавате на живописни гледки. Столицата на Андора – Андора ла Веля, е най-високата планинска столица в Европа. На три часа път с автомобил от Андора се намира пет аеропорта в Испания и Франция. Но с летище или не, Андора със сигурност върши нещо правилно – страната е с един от най-високите показатели за продължителност на живота в света.