Шест интересни факти за Лана дел Рей

Преди броени дни, на 21-ви юни, култовата певица навърши 35 години. Разказваме ви за Лана дел Рей, която отдавна се е превърнала във вдъхновение за милиони.

 

1. Отдаденост към музиката

Елизабет Уулридж Грант, каквото е истинското име на изпълнителката, е родена през 1985 г. в Ню Йорк, но израства в Лейк Плeсид, щата Ню Йорк, близо до канадската граница. От малка е запленена от музиката, затова родителите ѝ я записват на уроци по пеене, а първите ѝ сценични изяви са в хора на местната църква, в семейна обстановка и в училище. Научава се да свири на китара и синтезатор. През 2008 г., докато следва философия във Фордамския университет, става доброволка в индиански резерват в щата Юта. Именно тогава решава да изгради кариера в музикалната индустрия. Въпреки че подписва първия си договор със звукозаписната компания 5 Points Records през 2007-а, тя придобива известност чак след пет години, когато вторият ѝ албум „Born to Die“ бележи огромен успех.

2. Вярата в Бог и семеен произход

Лана дел Рей е от шотландски произход и предците ѝ са имигрирали в Съединените американски щати от Ланаркшър. Интересно е, че певицата е католичка и от малка вярва в Бог. Затова избира да научи повече за религията и ролята ѝ в днешно време: „ Интересувах се от това, каква е връзката между религията и науката; как модерните технологии могат да ни помогнат да разберем, откъде произлизаме, защо сме се родили, каква е нашата мисия на земята и как сме свързани с Господ.“.

3. Проблемната ѝ зависимост

Животът на Елизабет Грант не винаги е бил толкова лек. На 15-годишна възраст родителите ѝ я изпращат в Kent School, пансионно учебно заведение в Кънектикът, известно със строгото си възпитание. Причината? Пристрастеността ѝ към алкохола. Поради тази причина тя прекарва там три години, преди да се върне в Ню Йорк и да започне следването си във Фордамския университет.

4. Различните ѝ псевдоними

Дамата е сред известните личности, които са имали различни творчески имена през годините. Първият ѝ псевдоним, през 2006 г., е Мей Джейлър (May Jailer), после го променя на Спаркъл Джъмп Роуп Куин (Sparke Jump Rope Queen), след това е Лизи Грант (Lizzy Grant), за да стигне до сегашния – Лана дел Рей. Той е в чест на Лана Търнър, известна филмова американска актриса, и бразилският седан Ford Del Rey, произвеждан между 1981 г. и 1991 година. Нищо чудно, че когато чуете творческото ѝ име за първи път, ще решите, че става дума за латиноамериканка.

5. Нейните идоли

И 35-годишната Елизабет Грант е била вдъхновена от различни звезди и нейни колеги. Освен актрисата Лана Търнър, музикантът Кърт Кобейн също изиграва съществена роля в живота ѝ: „Той беше най-красивият човек, когото някога съм виждала. Въпреки че бях с около 20 години по-млада от него, успях да се идентифицирам с неговата тъга и меланхолични песни.“ – резюмира Лана дел Рей.

Сред другите ѝ идоли са Елвис Пресли, Франк Синатра, Ейми Уайнхаус и Нина Симон.

6. Силата на гласа ѝ

Лана дел Рей е контраалт – най-ниската разновидност на алта (между 130-700 херца). Затова гласът на звездата може да достигне както до най-високите ноти на момичешкия тембър, така и до най-ниските – при това с огромна лекота. Затова не е за чудене, че вокалните ѝ изяви често напомнят на великите джаз изпълнители. Музикални жанрове, в които твори са барок поп, дрийм поп и рок. Други известни контраалти са Адел, Ейми Уайнхаус, Шер, Шакира, Тина Търнър, българките Маргарита Димитрова и поп-фолк певицата Глория.

Между другото, шестият албум на Лана дел Рей – „Chemtrails over the Country Club“ – се очаква да излезе на 5-и септември тази година. Името му е референция към така наречените самолетни химически следи (chemtrails), които аеропланите оставят в небето след себе си, свързани с различни конспиративни теории. Освен това през март 2021-а звездата ще лансира и втората си книга, озаглавена „Behind the Iron Gates – Insights from the Institution“, в която присъстват и поезия, и проза. Засега се знае, че Джак Антоноф, „виновен“ и за предстоящия албум на новозеландската певица Лорд, също помага на Лана с оформлението на книгата.