По-трудно е да си добър, отколкото да си умен: какво са научили милиардерите от родителите си

Най-богатите и успешни хора в света някога също са били деца. Семейството е повлияло силно върху изграждането на всеки от тях. Кои съвети на своите бащи и майки прочутите милиардери следват и до сега?

 

Любопитството трябва да се поощрява       

Сър Ричард Никълъс Брансън е британски предприемач и инвеститор, съосновател на транснационалната корпорация Virgin Group. Провокативният милиардер, известен със страстта си към екстремните пътешествия, е роден на югоизток от Лондон в семейство на адвокат и стюардеса. От самото начало той бил любопитно дете и голям любител на експериментите. Майка му, Ева Брансън, повлияла силно върху характера на момчето, макар че възпитателните й методи невинаги били еднозначни. Веднъж, например, мисис Брансън наказала 4-годишния си син като го свалила от колата и той трябвало да върви няколко километра пеша до дома си. Този факт е изложен в биографията на бизнесмена The Life and Style of Sir Richard Branson.

Впрочем, Ричард няма лоши чувства към майка си. В друга своя книга – The Virgin Way, той й дава възможност да се изкаже по темата как се възпитава лидер. И Ева пише писмо, адресирано до сина си, в което казва, че на децата трябва да се разрешава да грешат: „С твоят баща решихме да ти дадем шанс да действаш самостоятелно, за да се учиш от грешките си: ти отглеждаше своите коледни елхи и птици, и се занимаваше с всички тези безумни и чудесни начинания, с които израсна. Трябва да кажа, че почти всички завършваха в една или друга форма с катастрофа, чиито последици с баща ти ни се налагаше да разчистваме. Но ние продължавахме да правим това отново и отново, надявайки си, че след време уроците, които си извлякъл от неуспехите, ще ти потрябват.

Самият Брансън коментира в книгата си: „Благодарен съм на родителите си, че не ограничаваха любопитството ми, а го поощряваха. И ми разрешаваха да постъпвам така, както смятах за нужно”.

За лошите навици и изчисленията      

Джеф Безос е основател на компанията Amazon и най-богатият човек в света. Но първите години от живота му далеч не били леки. Той се ражда в семейството на много млади родители –  майката на Джеф едва е навършила 16, а баща му бил с 2 години по-голям от нея. Цирков артист по професия, младият човек бързо разбрал, че не е готов за семеен живот и избягал. Когато Джеф бил на 4 години майка му се омъжила за кубинския емигрант Мигел Безос, който дал фамилията си на момчето. Джеф от дете мечтаел да изобрети нещо необикновено, някаква важна вещ, без която хората не могат. И в известна степен е успял.

Джеф Безос счита, че дължи всичко на майка си. „Определено съм спечелил майка си от лотарията. Благодаря ти за абсолютно всичко, мамо”, написа той в своя Twitter.

Голямо влияние върху Безос оказва и дядо му. Милиардерът си спомня с много топлота за времето, прекарано в тексаското ранчо на баба му и дядо му. Веднъж на няколко години тримата се отправяли на пътешествие със семейния фургон Airstream: „Направо боготворях баба и дядо, и с нетърпение очаквах тези пътешествия”, – признава Безос в речта си пред випускниците на Принстън. Във фургона малкият Джеф винаги седял отзад, дядо му – зад волана, а до него баба му. Но тя много пушела и момчето никак не харесвало дима и миризмата. Тогава, увлеченият по математиката Джеф, решил да пресметне с колко съкращават живота цигарите: „По онова време изчислявах всичко наред – разходът на бензин, парите, похарчени за продукти… Чувайки реклама за отказване от цигарите, според която всяко дръпване отнема две минути от живота, реших незабавно да направя всички изчисления за баба си. След като приключих проврях глава в предната част на колата и гордо казах нещо от рода на: „Две минути пушене те лишават от девет години живот!”. Реакцията на баба ми ме порази, вместо да ме похвали за съобразителността и математическите ми способности, тя се разплака. Тогава дядо изгаси дивгателя, отведе ме настрани и спокойно ми каза: „Джеф, един ден ще разбереш, че да си добър е по-трудно, отколкото да си умен”. За Безос тези думи са се превърнали в своеобразен житейски девиз.

Комуто много е дадено, много и ще се изисква

Създателят на компанията Microsoft Бил Гейтс е роден в заможно и уважавано семейство. Прадядо му е бил кмет на Сиатъл и сенатор, дядо му – вицепрезидент на Националната банка. Родителите му – Уилям и Мери Гейтс, заемали високи постове в големи компании. Бил от дете се увличал от математиката. На 13 създал първата си игра на езика на програмирането. При това не бил отличник по всички предмети – трудно се справял с граматиката, а часовете по физкултура прекарвал в кабинета с компютрите. Въпреки това родителите му се стараели да възпитават сина си като всестранно развита личност. Още като дете Бил разбрал колко е важно да се помага на хората. В едно интервю Гейтс-старши разказва, че съпругата му и майка на Бил – Мери, винаги се е придържала към правилото „Комуто много е дадено, много и ще се изисква” (Евангелие от Лука). Именно на това учела и децата си. Затова не е за чудене, че след време Бил става един от най-щедрите и известни филантропи в света.

„Родителите ми винаги са ме поощрявали да се занимавам с това, в което не успявам, например плуването или футбола. Като дете това ми се струваше твърде безсмислено, но сега си давам сметка, че е помогнало за изграждането на лидерските ми качества”, разказва Гейтс в интервю за изданието Fortune.

С него винаги е било трудно да се спори     

Създателят и собственик на Facebook Марк Зукърбърг е роден в предградие на Ню Йорк, в семейството на зъболекар и психиатър. Първата си чат-услуга, с наименование  ZuckNet, бъдещият милиардер създал още като дете. В един от подкастите си Марк си спомня, че клиниката, която притежавал баща му, била фактически обединена с дома им. „С помощта на тази мрежа лекарите можеха да поддържат връзка помежду си, намирайки се в различни кабинети, и да обменят данни за пациентите, а баща ми – да си пише с мен и сестрите ми. Беше забавно”.

Преди няколко години Едуард Зукърбърг, бащата на Марк, разказа за изданието New York за семейството си и за това как се отглежда гений. Той отбеляза, че двамата с жена му нямат универсална рецепта за възпитаването на успешни деца: „Вие може да си представяте идеалния живот за своето дете и да го насочите в нужното русло, но това не означава, че самото то ще иска да живее такъв живот”. Доктор Зукърбърг разказа, че Марк би могъл да тръгне по стъпките му и да стане стоматолог, но бащата забелязал, че синът му от ранно детство се интересува от компютрите и му предоставил възможността да се развива в тази сфера. Новите технологии увлекли и самия доктор, той бил едни от първите купувачи на компютъра с название 800, разработен от компанията Atari.

Зукърбърг–старши признава още, че със сина му винаги е било трудно да се спори: „Ако му кажехме „не”, Марк привеждаше множество логични аргументи и доказателства, за да промени решението. Мислехме, че ще стане адвокат, който ще печели 100% от делата”. Е, Марк е избрал друга професия, но пак не е разочаровал родителите си.