Пет анимационни филма от фестивала на Анеси, които заслужават да бъдат видени

Въпреки че известното филмово събитие бе отменено заради пандемията от COVID-19, част от тазгодишните анимации все пак ще бъдат прожектирани на кинофестивала в Довил. Той ще се проведе през септември в нормандския град, за който „Banker Special“ вече писа. Представяме ви 5 анимационни ленти, които заслужават вашето внимание.

 

 

Но първо, нека да разкажем малко за историята на култовото събитие.

Международният фестивал за анимационно кино на Анеси (Festival international du film d’animation d’Annecy) е създаден от Пиер Барбен през 1960-а. Той се провежда всяка година през юни във френското градче в департамент Горна Савоя, регион Оверн-Рона-Алпи. CITIA (Cité de l’image en mouvement d’Annecy) е организационната структура на фестивала. Първоначално се организира на всеки две години, а от 1997-а – ежегодно.

Културното събитие цели да промотира анимации, създадени чрез най-различни техники: рисувани, стоп кадър, cutout (вид стоп кадър анимация, в която се използват изрязани фигури от хартия), пластелинова, триизмерна и други, които на свой ред се разделят на пълнометражни, късометражни, телевизионни и поръчани или студентски.

 

А ето кои са петте анимационни филма:

 

1. „Малкият вампир“ (Petit Vampire) – Най-хапещият

Анимацията е по едноименния комикс на френския художник Жоан Сфар. Поредицата разказва за фантастичното приятелство между сирачето Мишел и дружелюбното вампирче Фернан, син на Пандора. Филмът проследява как Фернан, на когото му е писнало да седи сам в къщата си, обитаваната от духове,  решава че иска да тръгне на човешко училище. Но дали ще успее да се измъкне от хватката на своя неприятел Гибус?

 

2. „Каламити, детството на Марта Джейн Канари“ (Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary) – Най-западният

Рисуваната кинолента на Реми Шайе е вдъхновена от историята на прочутата Марта Джей Канари, живяла през XIX в. в Съединените американски щати. Действието в анимацията започва през 1863 г., когато младата Марта е обвинена в кражба. За да докаже невинността си, тя се преоблича като каубой – с къса подстрижка и ласо – така се ражда Каламити Джейн. Бъдете готови за множество интересни приключения из Дивия запад.

 

3. „Любимата ми война“ (My Favorite War) – Най-политическият

Норвежко-латвийката Илзе Бурковска Якобсен е сред малкото дами, избрали анимационната режисура. В „Любимата ми война“ тя ще запознае зрителите с детството си, или какво е било да израснеш в Латвия по време на Студената война. Как да формираш и да изградиш собствено мнение за света, когато пропагандата е навсякъде около теб?

 

4. „Синът на Голямата стъпка“ (The Son of Bigfoot) – Най-семейният

Френско-белгийската продукция на Бен Стасен и Жереми Дегрюсон разказва за Голямата стъпка и неговото семейство. Един ден косматият еколог (Голямата стъпка) изчезва безследно, след като се противопоставя на добиването на петрол в Аляска. Сега всичко зависи от сина му Адам, мечока Уилбър и енота Трапър, за да го намерят и върнат у дома.

 

5. „Нос или заговорът на Маверик“ (Нос, или Заговор не таких) – Най-артистичният

Анимацията е дело на култовия руски режисьор Андрей Хржановски, основател на студио-школата за анимационно кино „Шар“ в Москва. Действието в рисуваната лента започва с разговора между двама пътници по време на самолетен полет. Докато обсъждат Сталин, на екраните пред тях се сменят различни филми: „Носферату“, „Иван Грозни“ или „Броненосецът „Потьомкин“. За саундтрака е използвана музиката от операта на Димитрий Шостакович „Нос“.

Освен че ще бъдат прожектирани на кинофестивала в Довил, филмите ще са достъпни и в уебсайта https://online.annecy.org/ . Там ще имате на разположение специални бонус материали, видео клипове, информация за създаването на всеки филм и премиерите на изброените анимации. Всичко това ще бъде достъпно до 30-ти юни, срещу регистрация от 15 евро, когато ще приключи онлайн фестивалът на Анеси.