Ванеса Паради – президент на журито на тазгодишния филмов фестивал в Довил

Преди броени дни френската певица и актриса Ванеса Паради бе номинирана за президент на журито на култовия фестивал от самия му директор – Бруно Бард. Ето какво се знае за събитието, което ще се проведе от 4-ти до 13-ти септември тази година.

 

 

Довилският фестивал на американското кино (Festival du cinéma américain de Deauville) се провежда всяка година от 1975-а насам в нормандския град. Основан е от френският писател Лионел Шушан, журналистът Андре Халими и тогавашният кмет на града – Мишел д‘Орнано и е посветен на американските филми, а луксозните декори са осигуряват от Groupe Lucien Barrière. Макар че първоначално събитието не е със състезателен характер, от 1995-а започват да се раздават награди за пълнометражни филми, а от 1998-а – за късометражни.

Довилският фестивал на американското кино.

Известно е, че заради пандемията от COVID-19, множество културни мероприятия бяха отменени в цял свят, но не и това в Довил. С други думи, 46-то издание ще бъде проведено съвместно с кинофестивалите на Кан и Анеси (и двата бяха отложени заради коронавируса): „Предстои да прожектираме някои от филмите, които Канският филмов фестивал щеше пръв да излъчи. На големия екран ще видите и някои от лентите от Анеси – най-големият фестивал за анимация в света.“ – съобщи Бруно Бард.

Така се стигна и до избора на Ванеса Паради, която ще поеме щафетата от миналогодишния президент на журито – Катрин Деньов: „Имаше поне 1001 причини, за да я поканя (Ванеса Паради) да участва… нейните ранни първи стъпки в света на шоубизнеса, разнообразните сфери, в които се изявява – музика, кино, мода; тя е щедра, отговорна и отдадена жена, с международна кариера…“ – така Бруно Бард описа френската знаменитост пред списание Vogue.

 

А ето какво се знае за програмата на предстоящия кинофестивал в Нормандия:

 

Кърк Дъглас и Мишел Пиколи.
  • Ще бъде почетена и паметта на именития френски актьор Мишел Пиколи, с когото също се разделихме преди месец. Впрочем, Бруно Бард ще използва повода и за да благодари официално на всички медици, които са на първа линия и се борят с коронавируса.
  • Подборът на филми ще си остане чуждестранен или както оповести директорът на фестивала „поне 90% от тях ще са американски“.
Бруно Бард.
  • Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки: „Ще сме готови: всяка от трите ни зали ще разполага с по 1500, 400 и 300 места, с достатъчно маски и дезинфектанти, разстоянието между столовете от минимум два метра също ще бъде спазено…“ – резюмира Бруно Бард пред списание Le Point.