Апетитната „Седнала жена“ на Пикасо

Пабло Пикасо има немалко картини, озаглавени „Седнала жена“. Дали е влагал някакво специално значение в това словосъчетание?

Дали е свързвал образа на седналата жена с майката или любимата, която вече е свършила цялата домакинска работа и вече просто си почива? Облакътена на стола, готова да изслуша с цялото внимание на света своя син, брат или любим?

Каквото и значение Пикасо да е влагал, неговите картини със седнали жени се продават като топъл хляб и имат любопитни съдби. Такъв е случаят на „Седнала жена“, нарисувана от Пикасо през 1958 година.

„Седнала жена“. Пабло Пикасо. Това е картината, собственост на Стела Изабела Джохан.

Тя се оценява на осем милиона долара. Нейна собственичка е Стела Изабела Джохан от Сингапур, която заедно със съпруга си я купува през 1993 година. През 2020 г. тя решава да я продаде на компанията, търгуваща с картини, Nevill Keating Pictures Limited (NKPL). Оттав обаче поискали, преди да купят картината, да я проверят. Така маслената „Седнала жена“ се озовала в Ню Йорк, в специално депо на SRI Fine Arts Services на името на NKPL.

В началото на август 2021 г. Джохан и NKPL постигнали споразумение, че NKPL ще купят картината за 7.75 милиона долара, но първо ще изплатят сумата от 1.2 милиона долара.

Има и още едно условие – докато приключи продажбата, попечител на картината ще бъде базираната в Италия компания Fracassi Worldwide Shipping.

След като NKPL закъснява с авансовата сума, споразумението се преразглежда и е определена нова крайна дата за плащане.

NKPL плаща 1.2 млн. долара на 9 февруари 2022 г., но не успява да спази крайния срок и да изплати цялата сума до 5 април 2022 година. Това е причината няколко дни по-късно Джохан и NKPL да прекратят споразумението.

Друга картина на Пикасо, озаглавена „Седнала жена“.

Тогава Джохан открива, че без нейно знание и разрешение картината й се съхранява в депото в Ню Йорк на името на Fracassi Worldwide Shipping, а тя, от своя страна, е прехвърлила картината на компания, наречена Art Lending. Въпреки тези промени „Седналата жена“ си седи в един и същи склад.

Отново картина на Пикасо, озаглавена „Седнала жена“.

В резултат на това неприятно разкритие Джохан подава жалба в съд в Ню Джърси, посочвайки, че никой от трите бизнес субекта няма право на собственост върху картината без одобрението на Джохан.

Най-сериозни притеснения Джохан има към Art Lending Inc., която е базирана в Лос Анджелис и е регистрирана като заложна къща. Компанията предлага оценка, съхранение и предоставяне на кредити за произведения на изкуството.

„Седнала жена до прозорец“. Тази картина Пикасо е нарисувал през 1932 година.

Минималната цена, на която може да се заложи една картина е $250 000 и клиентът може да си я получи обратно само ако изплати въпросната сума. И тук е големият въпрос – дали Джохан ще си получи обратно „Седналата жена“ или ще трябва да плати залога и то, ако се докаже безспорно, че тя все още се води собственик на картината.

Ред е на съда в Ню Джърси да си каже тежката дума.