Първият робот-сервитьор в България е вече факт

Новата технологична иновация радва и малки, и големи във втория по големина български град.

 

 

Преди броени дни в известната пловдивска пицария „Спечале“, намираща се на улица „Инженер Стефан Христов Гешов“ № 3, зарадва своите лоялни клиенти с най-новата си придобивка. Първият робот-келнер в България.

Роботът-сервитьор в пловдивския ресторант.

Електронният помощник Бела бързо спечели сърцата на мнозина, особено на децата, които не спират да го следват и да го снимат, докато той върши служебните си ангажименти.

Може би голямата му популярност се дължи на факта, че машината е мултифункционална: тя сервира, отсервира, пее на няколко езика и е способна да комуникира с хората в заведението. Бела прави всички тези неща, докато прожектира на екрана си всякакви сладки физиономии, изобразяващи котка от известните японски анимета. Нещо повече – ако Бела бъде погалена зад ухото, тя веднага започва да мърка и да се радва, като истинска котка.

Иновативно е, атрактивно е, но ни е и много полезно, тъй като облекчава много работата на сервитьорите. Те ѝ задават номера на масата, за да я пратят да занесе на клиентите поръчките им. А със сервирането Бела общува закачливо с клиентите. Мисля, че Бела ще е един страхотен наш служител, въпреки че е съвсем нов член на екипа ни.“ – разказва Иво Проданов, собственикът на заведението.

BellaBot, заснет във Ванкувър, Канада

Апропо, макар и ресторантът да е пионерът във въвеждането на тази атрактивна иновация в родината ни, роботът е вече голям хит на много места по света, например Ванкувър, Канада.

Любопитно е да се спомене, че цялото име на Бела е BellaBot и е дело на китайския производител Pudu Robotics, със седалище в град Шънджън, Китай. Цената на един такъв коткобот е около 16 хил. долара.