Най-добрите гангстерски филми – Втора част

Поради големия интерес към гангстерския киножанр се появиха толкова много филми за мафията, че е трудно да откриете най-качествения, който няма да ви изгуби времето.

Затова подбрахме онези филми за мафията, които са добавили нещо към жанра или просто са абсолютно задължителни за гледане. След като ви обърнахме внимание на първите 15 филма, които не са за изпускане, ето следващите петнадесет.

Гомор

„Гомор“ излезе през 2008 г. и осъди идолизирането на гангстерския живот, особено този, изобразен в“Белязаният“. Това е емоционален и супер важен филм в жанра, който вероятно е променил желанието на много млади хора да станат гангстери.

Пътят на Карлито

„Пътят на Карлито“ не беше толкова успешен, колкото „Белязаният“, но Браян Де Палма отново създаде абсолютен фаворит на феновете. Страхотното трио Ал Пачино, Шон Пен и Пенелопе Ан Милър са перфектни за ролите си и гарантират, че няма да останете разочаровани от тази криминална драма.

Малкият Цезар

„Малкият Цезар“ е един от първите гангстерски филми – излиза през 1931 г. Той е невероятно криминале, което ще ви позволи да сравните стиловете на заснемане на 30-те с по-късните десетилетия. Може да се види до какво могат да доведат различните житейски избори и защо винаги трябва да сме внимателни, когато решаваме нещо толкова сериозно, като навлизането в света на престъпността.

Коварни улици

Друг страхотен филм, чието действие се развива в Ню Йорк със свежи гледни точки и някои епизоди, базирани на действителни събития, е „Коварни улици“. Мартин Скорсезе споделя, че е бил като Джони Бой като по-млад и че вижда себе си и приятелите си във филмовите герои.

Проходът на Милър

Ако се интересувате от известната италианска или ирландска мафия, „Проходът на Милър“ е за вас. Но по-важното е, че този филм ще ви позволи да видите какво влияние може да има животът на мафията на лично ниво, без гангстерите да бъдат превръщани в идоли.

Криминале

Куентин Тарантино надмина себе си с „Криминале“ и създаде герои, които ще живеят вечно. Джулс Уинфилд и Винсънт Вега са едни от най-необикновените наемни убийци в жанра. Необичайното развитие на сюжета, невероятните изпълнения на Джон Траволта, Самюел Л. Джаксън и Ума Търман и завладяващи кадри – какво повече може да се желае?

Джаки Браун

Режисьор на „Джаки Браун“ също е Куентин Тарантино; обаче той режисира този криминален филм по различен начин (макар все още да има много кръв). Стюардесата – Джаки Браун, се забърква с търговец на оръжия и животът й претърпява напълно неочакван обрат.

Леон: Професионалистът

„Леон: Професионалистът“ е гангстерски филм с един от най-оригиналните сюжети. Едно малко момиченце – Матилда, се забърква с наемен убиец по много необичаен начин. Влиянието на френското кино го прави още по-красив.

Градът на Бога

Няма много бразилски гангстерски филми, които да са толкова добри, колкото „Градът на Бога“. Гледната точка за гангстерския живот е доста неутрална, тъй като е тази на човека, който го документира. Фактът, че е получил 4 номинации за награди Оскар, казва всичко.

История от Бронкс

Да не сте гледали „История от Бронкс“ трябва да се смята за престъпление. Може да не е толкова жесток като другите филми за мафията, но остава в съзнанието ви с години.

Вътрешната борба между избора на престъпния или законния живот е показана толкова ясно и съм сигурен, че ще се възхитите от Де Ниро и от играта му във филма и режисьорския му дебют.

Момчета от квартала

„Момчета от квартала” описва различен тип гангстерски живот от този, който старите класики са показвали. Това е първият филм, режисиран от Джон Сингълтън и е оказал огромно влияние върху жанра. Сингълтън споделя история, в която да бъдеш гангстер не е избор, който човек прави доброволно. Щом историята е разгледана от тази гледна точка, гангстерския живот се променя.

Ирландецът

Още един, по-скорошен успех на Мартин Скорсезе – „Ирландецът“. Той излезе през 2019 година. Гледането как Франк „Ирландецът“ Шийрън разказва за живота си като престъпник, се оказва изключително вълнуващо с толкова отличен актьорски състав. Филмът обедини страхотното трио Робърт де Ниро, Джо Пеши и Ал Пачино.

Източни обещания

„Източни обещания“ представят на публиката руската мафия. Филмът се различава се от другите жанрови класики, тъй като в случая се оказва замесена британска медицинска сестра.

Мнозина твърдят, че можете да видите най-доброто представяне на Виго Мортенсен във филма, така че си струва да го изгледате.