Първи снимки на яхтата на Абрамович – най-скъпата в света

Появиха се първи снимки на яхтата Solaris на милиардера Роман Абрамович, съобщава Forbes. Според източници, близки до изданието, гигантската лодка струва близо 450 милиона евро и се строи в германската корабостроителница Lloyd Werft. Ето какви подробности още са известни.

 

Роман Абрамович.

През 2010 г. същата компания създаде за собственика на „Челси“ 115-метровата експедиционна яхта Luna. Тя обаче бързо омръзна на милиардера и той я продаде на частния инвеститор Фархад Ахмедов. Към момента Роман Абрамович е горд собственик и на яхтата Eclipse с дължина 162.5 метра.

Няколко думи за Eclipse

Eclipse.

Eclipse разполага с две хеликоптерни площадки, три стартови лодки и мини-подводница, която може да се потопи на дълбочина 50 метра.

Тя има четири дизелови двигателя и развива максимална скорост от 22 възела, което е с еквивалент 40 километра в час. Според непотвърдена информация на кораба има специална защита срещу фотоапаратите на папараците. Става дума за лазер, който засича електронните и светлинните сензори в цифровите камери, и след това осветява снимката така, че на нея да не може да се види нищо.

Какво знаем за Solaris

Solaris.

За яхтата Solaris е известно, че предстои да бъде пусната на вода – вероятно през първата седмица на март, тъй като по нея още не всичко е завършено. Но от Абрамович и неговите гости ще може да се използва едва през септември.

Solaris е експедиционна моторна яхта. Тя има осем палуби, асансьор, фитнес зала, хеликоптерна площадка, джакузи, плувен басейн. Яхтата е с 48 каюти, в които могат да бъдат настанени 36 пътници, както и екипаж от 60 души. Предполага се, че за да няма конкуренция и за да бъде най-мощната яхта в света, тя ще има два електрически двигателя.

„Solaris щe бъде най-големият и уникален изследовател на океанските и морски вселени. Няма други такива плавателни съдове и е много малко вероятно да се появят такива в близко бъдеще. Дори кралските семейства в Близкия изток нямат такива” – обяви Дмитрий Семенихин, основател на Yacht Harbour. Според него цената на яхтата е между 250-300 млн. долара. Юлия Скопцова, която също е специалист по яхтите като човек, начело на Smart Yachts, смята, че цената на суперлуксозния плавателен съд е 450 милиона евро. Но, шеговито казано, докато не ни покажат касовите бонове, всички суми са само предположения.

По информация на Forbes, каквато и да е цената на яхтата, това ще е най-скъпата частна луксозна лодка в света – това ще е и яхтата на 2021 година! „Само за да добиете представа“ – пишат журналистите – навесът за тази суперяхта е с размери по-големи от Бъкингамския дворец.

Роман Абрамович е особен тип милиардер – от онези, които винаги искат да купят най-скъпите неща.

Вилата в „Херцлия Питуах“

Вилата в „Херцлия Питуах“

Миналия юни Абрамович купи най-скъпата вила в Израел, проектирана от архитекта Орли Шрем, на цена близо 64.7 млн. долара. Тя се намира в елитния квартал „Херцлия Питуах“, на брега на морето в западната част на град Херцлия, близо до Тел Авив. Градът, който има около 10 000 жители, е известен както с хотелите си, така и с най-голямото пристанище в Израел. Любопитна подробност е, че предишният собственик на вилата я е купил за 9 млн. долара, но след това влага огромни средства, за да я направи по-красива и с по-голяма с разгърната площ, добавяйки още 6.5 хил. квадратни метра. Така, когато Абрамович прави покупката, тя е с площ от 9.5 хил. кв. метра. На терена са разположени тенискорт и басейн. Роман Абрамович, който получава израелско гражданство през май 2018 г., има в страната и други недвижими имоти – през 2015 г. купува бутиковия хотел Varsano, с прилежащ парцел в южната част на Тел Авив на цена 25 милиона долара. Има ли нужда да ви казваме, че това е най-скъпият бутиков хотел в света?