Канада със специално шоу за националния празник на България

Северноамериканската държава се готви да зарадва родината ни по доста интересен начин навръх Трети март. Ето за какво иде реч:

 

 

Едва ли някога Алеко Константинов е подозирал, че един ден величественият Ниагарски водопад ще блесне в цветовете на българския трикольор. Събитието ще бъде организирано от генералното консулство на България в Торонто, както и с подкрепата на посолството на Република България в канадската столица Отава. Причината – 55 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Канада.

Светлинното шоу на 3-ти март ще може да се наблюдава както от канадския бряг, така и от американския между 22.00 часа и 22.15 часа канадско време (05.00 часа – 05.15 часа българско).

Оттук можете да видите паметното събитие на живо във Facebook страницата на генералното ни консулство в Торонто  – https://www.facebook.com/TorontoBulgaria/.

В интерес на истината, колкото и хубаво да звучи това, инициативата предизвика множество дебати в Градския съвет на Ниагара Фолс (град в канадската провинция Онтарио, който има „двойник“ (град със същото име) и в американския щат Ню Йорк, като двете територии ги разделя тъкмо едноименният водопад). Сред спорните теми е както въпросът дали величественият водопад трябва да бъде осветяван в националните цветове на определени държави, така и дали техните знамена трябва да бъдат издигнати в центъра на града.

Ниагарският водопад.

Тези дебати са разпалвани от писмо на гражданина Крисчън Бел, адресирано до градския съвет на Ниагара Фолс миналия декември. В него се казва: „Ние издигнахме китайското знаме над кметството ни за националния празник на Китай – 1-ви октомври. А те не само възпяха възхода на Китайската комунистическа партия, но и някои наши сънародници продължават да бъдат държани в плен от китайските власти.“ – споделя с разочарование канадецът, цитирано от Niagara Falls Review.

Градският съвет на Ниагара Фолс, Онтарио.

Бел не пропусна да спомене и България, която през последните десетилетия, по негово мнение, се е прочула като страна, потъпкваща постоянно правата на човека: „Най-добрата практика би била да не издигаме националните флагове на държави, които имат проблеми с демокрацията, за да не изпращаме по този начин погрешни послания.“ – допълва Крисчън.

Това че всяка страна е различна, може да бъде чествано по различен начин. На света има 196 държави и е лесно да се предположи, че не всички водят политики, съвместими с канадските ценности.“ – заключава огорченият канадец.

Българското посолство в Отава, Канада.

До този момент все още няма официално изявление от страна на градските власти дали ще спрат светлинното шоу и издигането на българския трикольор по случай официалния празник на България.