Илон Мъск vs. Джеф Безос и няколко мъдри съвета от последния

Американският милиардер и собственик на Tesla Илон Мъск вече не е най-богатият в света, след като акциите в компанията му за електрически автомобили паднаха с 8.6% и така доведоха до изпаряването на 15.2 млрд. долара (10.8 млрд. паунда) от сметките му.

 

Това се случва месец, след като Илон Мъск измести основателя на Amazon – Джеф Безос от най-високото място в стълбицата на супер богатите хора на планетата. Сега обаче Мъск се върна на второ място, като състоянието му се изчислява на 183 млрд. долара, а това на Безос – на 186.3 млрд. долара.

От септември 2020 г. насам цените на акциите на Tesla не са падали толкова много – с 8.5 процента. Това, в някаква степен, бе предизвикано от коментарите на Мъск в „Туитър“, че цената на биткойн, както и на други криптовалути, „изглежда висока“.

Мъск си позволява подобни коментари само две седмици, след като Tesla купи биткойни на стойност 1.5 млрд. долара, което повиши цената на криптовалутата до нови висини. Биткойнът се продаваше на максимална цена от 58 000 долара в последната неделя (21 февруари), а два дни след това (на 22 февруари) падна на 47 500 долара. Като цяло през последната година цената му скочи с над 500 процента.

На въпрос за този невероятен скок, поставен на Мъск от борсовия посредник и инвеститор в злато Питър Шиф, отговорът бе: „Парите са само данни, които ни позволяват да избегнем неудобството на бартера. Тези данни могат да се окажат и грешни. Ние ще продължим да развиваме системата си, докато се отстранят всички грешки. Това означава, че цената на биткойна и на другата голяма дигитална валута – Ethereum ще продължи да бъде висока“.

Анди Джеси.

Междувременно световните анализатори поздравиха вечния конкурент на Илон Мъск – Джеф Безос за мъдрия ход да обяви за свой наследник начело на Amazon.com – Анди Джеси. Досегашният ръководител на подразделението за изчислителни облаци на компанията става новият главен изпълнителен директор на Amazon.com, след като Джеф Безос се оттегли през третото тримесечие на 2021 година. От смяната могат да се извлекат няколко важни поуки, които ви ги представяме под формата на съвети.

1. Преди да посочите наследника си, помислете какви качества е важно той да притежава, за да продължи компанията ви да се развива все по-добре и по-добре.

Необходимо е той да въплъщава и културата на компанията ви, защото иначе служителите ще загубят мотивация да продължат да работят. В същото време не искайте вашия наследник да повтаря като робот всичко, което сте правили.

2. Започнете да търсите подходящия човек, който да ви смени на поста, поне пет години, преди да го напуснете.

Важно е така добре да планирате процеса по смяната, така че, когато тя най-накрая се случи, служителите, клиентите и инвеститорите в компанията в голяма степен да са подготвени.

3. Поставете ясни критерии, по които ще оценявате конкурентите за високия пост.

Ако сте последвали първия ни съвет – т.е. вече знаете какви качества трябва да притежава бъдещия изпълнителен директор, то не би трябвало да имате затруднения да определите критериите.

4. Когато започнете да обмисляте смяната, не спирайте да делегирате все повече и повече отговорности.

През последните няколко години Джеф Безос остави в ръцете на своите топ мениджъри ръководенето на множество оперативни дейности. Според публикации в Wall Street Journal Безос е спрял да контролира и управлява ежедневните операции в Amazon още преди ударното разпространение на пандемията миналата пролет.

В борда на директорите в Amazon се работи по въпроса за приемствеността от много отдавна – след 2003 г., когато Безос по чудо оцеля при катастрофа с хеликоптер.

5. Стремете се да обявите вашия наследник с радост

В идеалния случай обявете смяната на главния изпълнителен директор в деня, когато вашата компания отчете много силни финансови резултати. Така акционерите ви ще пожелаят на наследника ви съвсем искрено големи успехи.

И накрая – като бивш главен изпълнителен директор – не се оттегляйте напълно. И Безос няма да го направи – и той ще има възможност да продължи да работи, развивайки проекти, насочени към стимулиране растежа в Amazon.