Приказните имоти на шведското кралско семейство

Кралство Швеция е сред най-старите монархии в Европа – преживяла възходи и падения, политически кризи и страшни войни. Северното културно влияние, католицизмът и след това лутеранството допълнително оформят държавата както културно, така и архитектурно. Разказваме ви за някои от най-красивите имоти,  собственост на шведското кралско семейство.

 

1. Кралският дворец в Стокхолм – официалната резиденция на суверена

Източната фасада на двореца.

Строителството му започва през 1679 г. и се извършва под ръководството на архитекта Никодемус Тесин Младши. За нещастие след 18 години дворецът е засегнат от ужасяващ пожар, който унищожил половината от величествената му барокова постройка. Ето защо не е изненадващо, че възстановителните работи по двореца продължили цели 63 години.

Архитектурният шедьовър не само прилича много на испанския кралски дворец в Мадрид, но и разполага с около 600 стаи, които чакат да бъдат разгледани от истински ценители на изкуството. Също така е любопитно да се спомене, че четирите фасади на сградата символизират четирите основни стълба, поддържащи държавата в равновесие. Северната е посветена на благородниците, южната – на народа, източната – на кралицата, а западната – на краля.

Северната фасада.

Резиденцията се намира на стокхолмския оживен остров Гамла Стан (швед. Стар град), много популярен сред туристите със старовремските си и шарени улички, сгради, църкви, площади и магазини.

 

2. Дротнингхолмският дворец

Той е най-предпочитаният и любим дом на сегашния крал Карл XVI Густаф и кралица Силвия, където отглеждат трите си деца: принцеса Виктория, принц Карл-Филип и принцеса Маделин. Красивото здание се намира на 24 км от центъра на Стокхолм и е построено по заповед на кралица Хедвига Елеонора (1636-1715), за да изпълнява функциите на барокова лятна резиденция.

Кралската библиотека.

Освен с красивите си и разкошни помещения, Дротнингхолмският дворец може да се похвали с огромен парк, театър и китайски павилион. Той е построен през 1753 г. по заръка на крал Адолф Фредрик за подарък на съпругата му Луиза Улрика Пруска. След десетилетие първоначалната дървена постройка е заменена с тухлена, но чак през 1996-а, по време на наложителен ремонт, китайският павилион най-накрая е „обзаведен” с електричество и противопожарна защита.

Китайският павилион.

Интересно е да се спомене, че името на двореца се превежда буквално като „островът на кралицата“, а през 1991 г. Дротнингхолм е включен в списъка на ЮНЕСКО с културните обекти от световно значение.

 

3. Дворецът Хага и павилионът на Густав III

Дворецът Хага.

Познат още и като Павилионът на кралицата, този дворец също е издигнат по кралска заръка – през 1802 г. по времето на крал Густав IV Адолф (1778-1837). Намира се в стокхолмското северно предградие Солна.

Трапезарията.

Хага първоначално служи като вила на управляващата династия, но след това е изоставена в продължение на много дълги години. Все пак преди няколко десетилетия дворецът най-накрая започва да се използва за къща за гости, преди в нея – през 2010 г. –  да се нанесат Виктория Шведска и съпругът ѝ принц Даниел.

Павилионът на Густав III.

В интерес на истината, много близо до двореца Хага може да бъде забелязан и павилионът на крал Густав III – баща на Густав IV Адолф. По ирония на съдбата, паркът към Хага е трябвало да стане още по-хубав, но през 1792-а крал Густав III е убит и с това се слага край на неговите амбициозни планове…

 

4. Замъкът Грипсхолм

Смятан за един от най-красивите шведски исторически паметници, замъкът се намира близо до град Мариефред в Централна Швеция, на брега на езерото Меларен. Построен е през 1370 г. от Бу Юнсон (Грип) и остава семейна собственост до 1526 г., когато крал Густав Първи Васа го конфискува. Впоследствие са построени допълнителни ъглови кули, стени и укрепления. Остава владение на короната до 1713 година.

Вътрешният двор.

През 1773 г. замъкът е придобит и ремонтиран от крал Густав III. Освен че в него бил изграден и театър, Грипсхолм се прочул с това, че в него владетелят организирал пищни коледни партита. Според множество писмени сведения, на кралското семейство били необходими 95 коня и 21 карети, за да успеят да пренесат всичките си лични вещи от Стокхолм в Грипсхолм (шест от каретите били предназначени за гардероба на Густав III).

В интерес на истината, каменното здание служило и като импровизиран затвор: през 1560 г. Ерик XIV затваря в него брат си Йохан и съпругата му. Единадесет години по-късно Йохан връща „услугата“ на брат си. Кралица Мария Елеонора фон Бранденбург и крал Густав IV Адолф също прекарват доста дълго време между масивните стени на замъка…

В Грипсхолм е изложена и шведската национална портретна колекция, в която могат да се видят портрети на велики и известни шведи.

 

5. Дворецът Росендал

Резиденцията на Карл XIV Йохан (1763-1844) е истинско произведение на изкуството. Построена е през 20-те години на XIX в. и е невероятен пример за шведския стил ампир. Намира се на най-големия стокхолмски остров Юргорден.

В миналото кралското семейство с голямо желание отсядало в него през лятото, за да избяга от дворцовите интриги и разединяващите политически настроения в Стокхолмския дворец. Росендал остава почти непроменен и до наши дни, а през топлите месеци е отворен за посещения.

Част от другите имоти на шведската корона са дворците Солиден на остров Йоланд, Розерсберг на север от столицата, Стрьомсхолм в лен Вестманланд, Тулгарн в Сьодерманланд и Улриксдал в предградието Солна. Но за тях ще разкажем някой друг път.