Парламентът в Будапеща: символ на унгарския дух

На Дунава, не много далече от Виена и Братислава, се издига една величествена сграда, която не само се е превърнала в символ на унгарската държава, но и съчетава умело историята, културата и традициите ѝ. Парламентът, който освен работно място за над 800 души е и действащ музей, привличащ около 700 хил. посетители годишно.  Ето какви тайни и символика са вградили в него талантливи архитекти и строители:

 

 

Впечатляващият дизайн

Архитектът на тази превъзходна сграда е Имре Щайндл, който заложил на популярния през XIX в. неоготически стил, прибавайки към него и нотки от барока и ренесанса. Строежът на орсагхаза, както го наричат местните, продължил 19 години (от 1885-а до 1904-а). Той включва труда на над хиляда работници, 40 млн. тухли, половин млн. плочи от мек варовик и 40 кг. злато. Парламентът е сред най-високите постройки в Будапеща и е третата по големина административна сграда в света. С площ от 18 000 кв. м. сградата на унгарското народно събрание разполага с 691 стаи, 28 входа, 10 двора и 29 стълбища. Но съдбата се оказва твърде жестока към архитекта Щайндл – заради влошеното си здраве и загубата на зрение, той не успява да види творението си завършено.

Унгарското Народно събрание

Символът на Будапеща изпълнява няколко функции. Първата от тях е да приютява членовете на Народното събрание, министър-председателя и кабинета му. Народните представители наброяват към 200 души, за които се грижат почти 600 души персонал.

Всеки член на парламента разполага със собствено бюро и система за гласуване. – обяснява екскурзоводът на парламента Илдико Ямбор, – Специална чипкарта се използва, за да активира системата, която разполага с четири бутона: „Да“, „Не“, „Въздържам се“, а четвъртият индикира, че човекът иска да вземе думата. От двете страни на залата са разположени по два екрана, за да се виждат по-добре резултатите от гласуването.“

В миналото, по-точно от 1867-а до 1918-а и от 1927-а до 1945-а функционирал и Домът на магнатите (Фурендихаз), който бил отреден специално за аристократите по времето на монархията.

В делниците, когато парламентът заседава, обиколките за посетители са забранени, но въпреки това може да бъде предоставен ограничен достъп на някои лица между 8:00 и 10:00 часа, по време на първата седмична пленарна сесия.

Символите са навсякъде

Реализацията на гениалните идеи на Имре Щайндл си личи навсякъде – по стените, в размерите на сградата, в използваните цветове. Но човек трябва да се вглежда много внимателно в детайлите, за да открие скрития в тях  символизъм.  Ето и няколко ярки примера:

  • Куполът е висок 96 метра, което е препратка към годината на основаване на унгарската държава – 896-а.
  • Стъпалата на главното стълбище са също 96 на брой.
  • Всички кули на зданието са равни на дните на една невисокосна година – 365.

Хранилището на унгарската корона

Короната на Свети Стефан, каквото е другото име на кралския атрибут,  се съхранява от 2000 г. под стъклен похлупак, заедно с другите две части на унгарската кралска регалия, в централната зала под купола. Тя е типичен пример за качествената византийска изработка, за която са били използвани злато, перли, полускъпоценни камъни и алмадин. Въпреки че следите на оригиналната корона се губят около XVI век, тя е толкова ценна светиня за унгарците, колкото е кивотът за евреите. Не е случайно, че над 50 унгарски крале са били короновани именно с нея, което е гарантирало законността на царуването им.
Унгарската регалия се охранява от двама пазача, които се сменят на всеки кръгъл час. – съобщава Ямбор, – И макар че те са въоръжени с мечове със затъпени остриета, за всеки случай разчитаме и на трети пазач, който носи заредена пушка.“

Свидетел на войни

Шедьовърът на Щайндл не е преживял само дни на слава и разкош. Множество следи от куршуми могат да бъдат видени из цялата сграда, все пак парламентът е устоял на двете световни войни и на унгарската революция срещу комунистическия режим от 1956-а. Но отпечатъците на изстрелите не са единственото напомняне за смутни времена, по време на Втората световна война сградата е била силно засегната: счупени витражи, унищожени статуи, паднали покриви. Но това никога не пречило на величествената сграда да е символ на унгарския дух.