Парижкият апелативен съд потвърди присъдата на Саркози

Парижкият апелативен съд осъди на три години бившия френски президент Никола Саркози. Той е обвинен в корупция и търговия с влияние.

 

С решението си Апелативният съд потвърди присъдата на първоинстанционния – от 2021 г., когато Саркози бе признат за виновен в опит за подкупване на съдия, след като е напуснал поста си, както и в търговия с влияние в замяна на поверителна информация по разследване за това как е била финансирана кампанията му през 2007 година.

Саркози, който вече е на 68 години и бе държавен глава на Франция в периода от 2007 г. до 2012 г., категорично отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Присъдата на Саркози, която бе потвърдена, е за три години, като в две от тях присъдата му е условна, а през останалата една година Саркози ще носи електронна гривна, но няма да е в затвора, а под домашен арест.

Това е безпрецедентно наказание за бивш френски държавен глава.

Същите присъди получиха и дългогодишният адвокат на Саркози Тиери Ерцог и бившият висш магистрат Жилбер Азибер.

Тиери Ерцог, Никола Саркози и Жилбер Азибер

Апелативният съд наложи на бившия президент и тригодишна забрана да заема изборни длъжности. Защитникът му Ерцог също три години няма да може да упражнява адвокатската си професия.

Сегашният адвокат на Саркози – Жаклин Лафон определи решението на съда като смайващо и несправедливо.

„Никола Саркози е невинен по всички обвинения“, заяви Лафон и подчерта, че тя и клиентът ѝ няма да се откажат от битката.