Никола Саркози – осъден

Парижкият наказателен съд най-сетне произнесе присъдата си по делото „Бигмалион“ (Bygmalion). Бившият френски президент не го очаква нищо хубаво…

 

Както неотдавна писахме, 23-ият френски президент бе обвинен в незаконното финансиране на предизборната си кампания през 2012 година. Заради аферата „Бигмалио“, наречена така от френския съд, Никола Саркози трябва да прекара една година зад решетките.

Парижкият наказателен съд.

Причината – бившият първи във Франция е надвишил поне два пъти разрешения таван за финансиране на кандидат-президентската си кампания. Макар и да е бил неколкократно предупреждаван в процеса на извършване на нарушението, Саркози е продължавал с организирането на предизборни срещи. Вероятно е смятал, че знае какво прави, тъй като това не е била първата му предизборна кампания. Адвокатът на обвиняемия обяви, че Никола Саркози ще обжалва решението на френските магистрати.

Никола Саркози.

Да припомним, че шокиращата вест идва седем месеца, след като съпругът на Карла Бруни бе осъден на лишаване от свобода в срок от три години заради казуса „Подслушваните“. Така Саркози стана първият президент в историята на Петата република, осъждан от Темида.