Airbnb загуби 3 милиарда долара само за ден

Платформата претърпя първата си най-голяма загуба в своята история – близо 3 млрд. долара в рамките на 24 часа. Ето защо:

 

Кой би могъл да повярва, че най-използваният сайт за отдаване на стаи и апартаменти под наем ще претърпи такава огромна загуба. Да, след края на здравната криза и възобновяването на международните полети, мнозина считаха, че тъй трудните 2 години (2020-а – 2022-а) за Airbnb са вече оставени в историята.

Обаче, по информация на Forbes, само преди броени дни акциите на Airbnb загубиха 12% от стойността си, като в същото време съоснователите на компанията отчетоха загуби от 3 млрд. долара И това само за един ден.

Въпреки огромната ѝ популярност, мнозина експерти предполагат, че търсенето на апартаменти и стаи през летните месеци на 2023 г. ще спадне драстично. Въпреки световната инфлация, все по-малко туристи и пътешественици са готови да плащат по-скъпо: особено за краткотраен престой. Това, разбира се, означава, че и приходите от наемите рязко ще намалеят.

Основателите на Airbnb: (от ляво надясно) Нейтан Блечарзик, Джо Гебиа и Брайън Чески.

От друга страна, някои анализатори смятат, че пазарът е реагирал твърде рязко и прибързано на новините от Airbnb, тъй като платформата се е представила доста по-добре по време на първото тримесечие на тази година от очакваното. Все пак част от анализаторите предлагат цените за нощувка да поевтинеят още, за да може да се възобнови предишното търсене.

Седалището на Airbnb в Сан Франциско, САЩ.

Да припомним, че Airbnb е основана през 2008-а от тримата американеца Брайън Чески, Джо Гебиа и Нейтан Блечарзик.