Откриха обновената ротонда на Минералната баня в Ямбол

Тъй емблематичната за Ямбол сграда – Минералната баня най-сетне „се разхубави“ още повече, след като неотдавна ротондата ѝ бе ремонтирана. Ето за какво става дума:

 

Точно на Петдесетница, на 20-ти юни, ден преди празника на Ямбол, бе открита обновената ротонда на Минералната баня на града, намираща се на улица „Александър Стамболийски“ № 1. Самото здание е архитектурен паметник на културата, построен в стил модернизъм и проектиран от архитект Александър Куртев. То е издигнато през 30-те години на миналия век, след като на това място внезапно бликва минерална вода. По-късно, обаче, водата изчезва – също толкова мистериозно, както се е и появила. Впоследствие за нуждите на къпещите се е инсталиран котел за затопляне на чешмяна вода, но след промените в началото на 90-те години, Минералната баня е изоставена.

Пощенска картичка на Минералната баня от 1938 година.

Сегашният кмет на Ямбол – Валентин Ревански, както и неговото семейство – дариха нова мраморна чаша (розета) и мраморен постамент за статуята на богинята Диана, намираща се в самия център на ротондата. Наред с това всички строителни дейности са извършени безвъзмездно от фирмите „Металик 97“ АД и „Контраст Билдинг“ ЕООД. Каузата е подкрепена финансово и от екипа на градоначалника – общинските съветници от „Пряка демокрация“.

Обновената ротонда на Минералната баня.

Благодаря ви, че уважихте нашата покана и днес отново сме заедно на това знаково за нашия град място. Изминаха 15 години от неговото затваряне. По неясни причини то беше използвано за нещо съвсем различно и беше загубило своя дух. Щастлив съм, че само ден преди празника на Ямбол, след много усилия и труд, ротондата на Минералната баня отново е върната и е част от облика на нашия град. Искам от сърце да благодаря на всички физически лица и фирми, които застанаха зад тази кауза и помогнаха това да се случи. Пазете това място с висока архитектурна и обществена стойност, скъпи съграждани, то е възстановено за нас! Всеки един гражданин избира дали и как да участва в съдбата на Ямбол, в неговото изграждане, развитие и облагородяване. От сърце искам да ви пожелая здраве, благополучие и успехи в добрите дела!“ – сподели кметът на Ямбол.

Господин Валентин Ревански – настоящият кмет на град Ямбол.

Гостите на церемонията бяха посрещнати както от изпълненията на камерния оркестър „Дианополис“, така и от тематичната изложба „Историята на Минералната баня в Ямбол“. Снимките и текстовете бяха подготвени от Общината, Държавния архив и Регионалния исторически музей на Ямбол.

Камерният оркестър „Дианополис“, заобиколил статуята на Даяна.

Отслужен бе и специален водосвет (отец Янко от местната църква „Успение на Пресвета Богородица“ освети водата, която ще се ползва в Минералната баня), за да бъдат прогонени всички зли сили и болести.