От умопомрачителни комедии до увлекателни трилъри: 10 филма за близнаци

Една от най-големите генетични загадки са близнаците. Връзката им е изключително силна още от утробата на майката – те могат да си контактуват още от 14 седмица от бременността й.

И тези техни особености вдъхновяват не малко произведения на изкуството. Киното също им отделя подобаващо внимание.

„Двама: аз и сянката ми” (12+), САЩ, 1995

Режисьор: Анди Тенант

В ролите: Мери-Кейт Олсън, Ашли Олсън, Кърсти Ели

Ще започнем с леките жанрове. Да се повеселим, да се посмеем, приятно да прекараме вечерта – за целта е много подходяща една от най-известните комедии с близначките Олсън в главните роли. Двете малки момичета се открили съвсем случайно. Те са като две капки вода, то живеят в различни светове.

Алиса Калоуей се е родила със сребърна лъжица в устата, живее с баща си в разкошна къща с иконом. Аманда Леман е сираче от детски дом, за което се грижи очарователна жена на име Диана. Момичетата решават да съединят сърцата на неженения баща на Алиса и възпитателката Диана, за да останат завинаги заедно.

„Бавачки” (12+), САЩ ,1994

 

 

Режисьор: Джон Парагон

В ролите: Питър Пол, Дейвид Пол, Кристиан Казинс, Джоузеф Казинс

Филм за близнаци на квадрат: във филма играят две двойки близнаци наведнъж. Тази добра комедия ще покаже как двама братя с напомпани мускули са принудени да охраняват двама непослушни до безумие братя в пубертетна възраст, докато чичо им се занимава с бизнеса си.

Отначало мускулестите ще бъдат посрещнати с бунт и протест от малчуганите, но после всички ще се сприятелят и ще намерят главния злодей – сив кардинал, който винаги е бил наблизо, но е желаел не най-доброто на семейството. Едва ли някой не е гледал този филм, но ако има такъв, бързо да запълните пропуска.

„Капан за родители” (12+), САЩ, Великобритания, 1998

Режисьор: Нанси Майерс

В ролите: Лондзи Лоън, Денис Куейд, Наташа Ричардсън

Малката Линдзи Лоън играе две роли наведнъж: на сестрите близначки, които родителите  разделили при раждането им. Едното момиче останало с майка си в Лондон, другото – в бащиния дом в Америка. Сестрите не знаели една за друга дотогава, докато родителите им случайно не ги изпратили в един и същ летен лагер. Тогава сестрите го ударили на взаимен тормоз. Но само в началото, после се сприятелили и разбрали, че са сестри. А след като се оказали роднини, в младите умове моментално се родил план за събирането на цялото семейство.

„Шърли-мърли”, Русия, 1995

Режисьор: Владимир Меншов

В ролите: Валерий Гаркалин, Вера Алентова, Игор Уголников

Съветски добър филм с напрегнат сюжет с резки обрати за цели трима братя-близнаци, разделени след раждането им и отгледани в различни условия и семейства. В резултат единият израснал в еврейско семейство и станал известен диригент, вторият станал цигански барон, а третият – крадец и мошеник.

Когато измамникът откраднал доста голям ценен елмаз, полицията охотно се заела с гръмкото дело. Но нещо се объркало, когато представителите на властта започнали да издирват и арестуват нищо неподозиращите братя ̶ близнаци.

„Човекът с желязната маска”(16+), САЩ, Франция, 1998

Режисьор: Рандъл Уолъс

В ролите: Леонардо Ди Каприо, Джереми Айрънс, Джон Малкович

Във филма са не един, а двама Леонардо Ди Каприо. Актьорът изиграл ролите на двама братя–близнаци. Единият – крал, другият – затворник. Злобният крал Людовик се радва на всички блага на живота и разкоша, докато народът му умира от глад. За да променят реда в страната, Д’Артанян и мускетарите решават да спасят тайнствения затворник в Бастилията, чието лице е скрито зад желязна маска, и заедно да се противопоставят на господството на Людовик XIV.

Адаптация“ (16+), САЩ, 2002

Режисьор: Спайк Джонс

В ролите: Никълъс Кейдж, Мерил Стрийп, Крис Купър

Драматичната комедия разказва за писател, който е изпаднал в труден период на стагнация и самобичуване. Той изпада в депресия, много се притеснява с повод и без повод. А му предстои да адаптира книгата на една журналистка. При всичките му несгоди пристига неговият брат–близнак, който заявява, че също иска да стане сценарист и да създаде нещо изключително. Дух на съперничество обхваща братята, а сюжетите, създадени от писателя, започват да се преплитат с реалността.

„Клонинг“ (16+), САЩ, Финландия, 2021

Режисьор: Райли Стърнс

В ролите: Карън Гилън, Арън Пол, Бела Коале

Действието се развива в бъдещето – лекарите казват на Сара, че ѝ остава по-малко от година живот. Как да подготви близките за загубата? Сара смята, че това е невъзможно, затова решава да си направи клонинг, който да може да я замени след смъртта ѝ. Клонингът се получава идеален: няма проблеми с кожата, тялото е стегнато и еластично. Това е явно усъвършенствана Сара! Но неочаквано нещата вземат рязък обрат: девойката по чудо оздравява, но клонингът не може да бъде върнат обратно или да бъде „изключен”. Как два еднакви индивида да живеят на една планета?

„Легендата“ (18+), Великобритания, Франция, САЩ, 2015

Режисьор: Брайан Хелгеленд

В ролите: Том Харди, Емили Браунинг, Дейвид Тюлис

Разказ за братята Рони и Реджи Крей, които тръгнали по крив път и станали важни клечки в престъпния свят. И докато единият от братята – Реджи – е по-сдържан, то другият има параноидно разстройство на личността, което го прави по-жесток. Въпреки живота в криминалния свят и многото пролята от него кръв, единият от братята намира в себе си способност да обича. Така започва романтичната и трагична история на Реджи и Френи. Впрочем това са реални персонажи от 1960-те години във Великобритания.

„Тайната на седемте сестри“ („Какво се случи на понеделник“)  (16+), Великобритания, Франция, САЩ, Белгия, 2017

Режисьор:Томи Виркола

В ролите: Нуми Рапас, Глен Клоуз, Уилям Дефо

Загадъчен фантастичен филм за бъдеще, в което няма място за многодетни семейства. За да се предотврати пренаселването на планетата, властите разрешават на едно семейство да има само едно дете. Но ето ти беда: съпружеска двойка се сдобива с цели седем еднакви деца. Нарекли близначките на съответните дни от седмицата. Всяка една от тях можела да излиза само в своя ден. Но веднъж Понеделник не се прибрала, а сестрите ѝ трябвало да разгадаят каква е причината да изчезне. Завладяващ филм, който ще ви държи в напрежение до края!

 „Двойникът“ (18+), Великобритания, 2013

Режисьор – Ричард Айоади

В ролите – Джеси Айзенбърг, Миа Вашиковска, Уолъс Шоун

Драматичният трилър ще ви разкаже за самотния, саможив и странен младеж Саймън, който живее ден за ден, отдаден единствено на работата си и няма никакви увлечения.

Животът на Саймън се променя, когато в компанията се появява нов сътрудник: амбициозен, уверен в себе си, тънък психолог, манипулатор и… пълно копие на Саймън. Околните повече харесват новата, подобрена версия на Саймън, затова комплексираният младеж ще трябва да изтърпи и преодолее много неща, за да не загуби битката за индивидуалност.