От Народния театър до далечен Азербайджан

Благодарение на фотоизложбата „Република Азербайджан: Красива земя на мултикултурализъм“ софиянци и гости на столицата имат уникалната възможност да се запознаят по-отблизо с азиатската държава. Тя се намира до „Читалнята“ в Градската градина срещу Народния театър „Иван Вазов“.

 

За Азербайджан усилено се заговори преди десетилетие – държавата се намира в Азия, на западния край на Каспийско море. Столицата ѝ е Баку, а другите ѝ по-големи градове са Ганджа, Сумгаит, Мингечаур и Шеки. Населението ѝ е предимно мюсюлманско, а официалният език – азербайджанският – е много близък до турския.

През IX в.тюркските племена достигат до днешните граници на държавата и се смесват с азерите, които са от иранско и кавказки произход. През 1502 г. иранският шах Исмаил Сефеви основава първата ирано-азерска държава, повлияна от шиитското направление на исляма, със столица Тебриз.

Градината на Филхармонията, построена през 1830 г. от военния комендант Р. Фовън.

Започва се постепенното иранизиране на местното население, но след смъртта на Надир шах през 1747 г., избухват множество етнически, вътрешни и политически конфликти. Впоследствие започват да се образуват най-различни ханства, но те биват постепенно анексирани през следващите години от растящата мощ на Руската империя – най-вече покрай Руско-иранската война от 1804-1813 година.

След разпада на Руската империя към края на Първата световна война, и пряката намеса от страна на Турция и Великобритания, се образува днешен Азербайджан. Не след дълго той влиза в състава на новосформирания Съветски съюз и е в неговите граници до 1991 година. Заради тривековното влияние на „Дядо Иван“ азербайджанците не само владеят руски на отлично ниво, но и фамилните им имена завършват на „-ов, -ев, -ова, -ева“. В страната живеят и немалък брой етнически руснаци и арменци, като с последните азербайджанците водят неспирни конфликти заради Нагорни Карабах.

Железопътният мост е построен от немските братя Сименс през XIX в. и се намира в района на Гадабей.

През 2012 г. в Баку бе открита „Кристалната зала“, където се проведе 57-то издание на „Евровизия“. А самата столица – благодарение на целенасочена политика, водена от няколко десетилетия насам – се разхубавява все повече и повече, превръщайки се в истински туристически и бизнес рай.

Всичко това намира отражение във фотоизложбата, която представя красиви и интересни кадри от Баку, моста на братята Сименс, единствения по рода си музей, посветен на килимите и много други ключови места от държавата на азерите.

Затова не му мислете много – разходете се до градинката пред Народния театър, за да откриете още интересни факти и снимки за Азербайджан.