Математик и химик – отличени от президента в Деня на будителите

В Деня на народните будители, 1 ноември, президентът Румен Радев отличи читалищни дейци, поддържащи културата и творческия заряд на съгражданите ни из различни места из страната.

 

Той връчи и Почетния знак на държавния глава на двама учени в сферата на точните науки – важни ролеви модели за своите студенти и гордост за страната ни. Ето кои са двамата топ изследователи.

Акад. проф. Красимир Атанасов

Акад. проф. Красимир Атанасов е български учен, математик, роден в Бургас с голям интерес към науката още от ученическите години. Любопитна подробност е, че баща му е известният бургаски художник – Тодор Атанасов, но Красимир не тръгва по неговия път. Когато е ученик в 9-и за 10-и клас посещава школа по математика, по време на която подочува как млади доценти по математика обсъждат интересен проблем – как по специален начин да разбият триъгълник на малки триъгълничета. Този казус така заинтригува бъдещия академик, че той постоянно мисли върху него и в крайна сметка стига до заключението, че разбиването трябва да стане не на триъгълници, а на четириъгълник и петоъгълник, които после в уравнението да се означат с различни цифри.

Акад. проф. Красимир Атанасов с дъщеря си на изложбата с работи на баща му.

За да докаже тази своя хипотеза, на Красимир Атанасов са му необходими 21 години, но през това време той успява да създаде много полезни неща – прави приложни открития в сферата на изкуствения интелект, на медицината, биологията, транспорта, като прославя страната ни в чужбина и увеличава авторитета на българските учени, нареждайки техните научни публикации сред водещите в света. Сред множеството награди и почетни звания, които има, са и немалко от чужбина – от Технологичния университет в Сидни и от Института по системни изследвания на Полската академия на науките.

Проф. д.т.н. инж. Владко Панайотов

Проф. д.т.н. инж. Владко Панайотов е завършил Химико-технологичния университет „Менделеев“ в Москва, специалност „Химическа кибернетика“. Едно от първите му работни места е в Минно-обогатителния комбинат „ГОРУБСО“ в Мадан, където под негово ръководство са внедрени 11 технологии. Неговата нова безцианидна технология спестява на компанията над 3 млн. лева годишно и което е още по-важно – спира токсичното замърсяване на реките ни.

Проф. Панайотов изповядва принципа, че човек трябва да си върши добре работата, като тя трябва задължително да е новаторска и печеливша за всички.

Атакама.

Родолюбец, но от по-особен вид – работи близо 10 години в пустинята Атакама в Северно Чили, където подготвя новите инсталации за извличане на мед, злато и други благородни метали по начин, незамърсяващ околната среда. Убеден е, че едва ли някой знае за работата му, но е сигурен, че направили една грешна стъпка, мълвата, че българин си е оставил ръцете, веднага ще обиколи света. Ето защо работи от сутрин до вечер само и само да не изложи страната ни.

Проф. д.т.н. инж. Владко Панайотов свири на саксофон и е сформирал група.

След много години не само че за неговите инсталации се носят легенди, но и президентът на Чили Себастиян Пинера го награждава с най-високото отличие на Република Чили – ордена „Бернардо О’ Хигинс“ за заслуги към индустрията на страната.

Трите тома мемоари на проф. инж. Владко Панайотов.

Проф. Панайтов е два мандата евродепутат, като през цялото време следва девиза си: „Работи за печеливша Европа, за да спечели и България“. Дали е успял или не, може да прочетете в трите му тома с мемоари.