Охранител взе главния редактор на Vogue за товарач

Главният редактор на британския Vogue Едуард Енинфул се оплака от расистко отношение, проявено към него от охранител на сградата, където се намира собствения му офис.

 

 

Както разказа 48-годишният Енинфул, който през 2017-а стана първия чернокож мъж, оглавил редакцията на списанието, пазачът на входа на сградата на издателската къща Conde Nast вероятно го е взел за товарач, защото му предложил да влезе през задния вход, предназначен за складовите помещения.

„Днес бях оценен расистки от охранител по пътя към работното си място, – разказа Едуард Енинфул в своя Instagram. – Когато влизах ми бе предложено да използвам входа за складовите помещения”. Той призова да се направи всичко необходимо, за да не се повтарят подобни ситуации. „Дори защото нашето разписание и нашите почивни дни се нормализират, ние не можем да позволим, светът отново да стане такъв, какъвто беше. Трябва да се случат промени. И те трябва да се случат сега”, написа той.

В коментарите към поста си Едуард Енинфул обясни, че постъпката на охранителя показва – хората и досега преценяват останалите по цвета на кожата им. „Conde Nast реагира бързо и уволни пазача, – написа той. – Но това просто отново показва, че изобщо не е важно какво сте постигнали в живота си: първото, по което ще съдят за вас е цветът на кожата ви”.

А постиженията на главния редактор на Vogue са наистина много. Роден в Гана, преместил се във Великобритания със семейството си съвсем малък, през 2016-а Едуард Енинфул беше награден с Ордена на Британската империя за приноса си в развитието на модата и по-точно за това, че го е направил по-богат, показвайки разнообразието на прекрасното в света.

Всъщност първото постижение на Енинфул е стремителният му успех в кариерата, когато на 18 години става директор на модното направление на голямото лъскаво списание i-D. В редакцията стъпва на 17 години и след като е представен на основателите на списанието Триш и Тери Джонс, те му предлагат мястото на асистент на директора на модния департамент.

Само след няколко години към Енинфул, благодарение на който i-D започва да акцентира върху уличната мода (най-вече върху актуалният в началото на 90-те гръндж), започват да се обръщат за помощ при създаването на рекламни концепции и постановки на ревюта Calvin Klein, Comme des Garçons, Christian Dior, Dolce and Gabbana, Lanvin, Giorgio Armani, ValentinoFendi, Alessandro Dell’Acqua, Gucci, Hugo Boss, Missoni и други големи модни къщи.

Когато през 1998-а Енинфул започва да сътрудничи на италианския Vogue като редактор и стилист, именно благодарение на него излиза специалният „Черен брой” – издание, за което се снимат само чернокожи модели (включително Наоми Кембъл и Джордан Дън).

Тогава той обясни, че иска да приключи с „избелването, което доминира по подиумите и в списанията”. Впрочем, Енинфул вижда разнообразието на красотата не само в различните цветове на кожата, но и в различните размери. През 2011-а под негово ръководство за италианския  Vogue бе осъществена фотосесия, в която участваха само модели плюс сайз (Тара Лин, Кандис Хъфин, Робин Лоули).

Когато през 2017-а Енинфул бе поканен да смени на поста главен редактор на британския Vogue Александра Шулман, той вече беше, безспорно, една от най-влиятелните фигури в модната индустрия – оказа се, че в социалните мрежи има шест пъти повече последователи от предшественичката си. Именно огромната му популярност на Енинфул беше една от причините да го поканят да оглави изданието. Както заяви тогава шефът на издателската къща Condé Nast International Джонатан Нюхауз, „надарен с талант и опит, Едуард е превъзходно подготвен да приеме отговорността за британския Vogue”.