Няколко съботно-неделни оферти в коледно-екологичен дух

В навечерието на Светлите рождествени празници децата пишат писма до дядо Коледа, възрастните правят списъци с подаръци, политиците излизат с призиви. Един от тях – от Европейския парламент – звучи така: Коледата трябва да е екологична! И сред изброените предложения веднага хващат окото ръчното направените подаръци, местните продукти и подарените изживявания.

        А ето и конкретните възможности, които да ви помогнат да съчетаете геополитиката със семейните планове тази събота и неделя:

На 14 и 15 декември в столичния парк хотел „Москва“ от 11.00 часа до 18.00 часа се организира Коледен базар на изкуствата. Очакват ви над 90 автори на ръчно-изработени бижута, аксесоари, изделия от дърво, играчки, дрехи, чанти, шапки, плетива, както и производители на козметика, сладки и солени изкушения. Ще има и джуджета от вълна, които и децата ви, стига да са над 6 години, ще могат сами да изработят. За тях е предвидена Коледна работилничка. Ще има и рисунки с къна – още едно подходящо занимание за деца и тийнейджъри. На базара може да попълните и козметиката си с продукти от местни производители.

 

Междувременно, на 14 и 15 декември, в просторното фоайе на Университета по архитектура, строителство и геодезия от 10.00 часа до 19.00 часа може да посетите Коледен Базар на ръчното художествено творчество. Изборът ще е богат – между авторски бижута, картини, плетива, дрехи, аксесоари, чанти, изделия от дърво, кожа, метал, керамика и стъкло, играчки, декорации, украса, картички. А ако случайно подраните за откриването му, отбийте се на пазара на Римската стена, където от 9.00 часа всяка събота и неделя има Фермерски пазар.

Ако двете дестинации са ви далечни, можете да посетите Глинената работилница в Националния студентски дом на площад „Народно събрание“. Там в събота,  14 декември от 10.30 часа до 18.30 часа Маргарита Петкова ще ви въведе в грънчарското изкуство, а студенти от Националната художествена академия ще ви запленят със свои арт произведения,  включително и с много домашно направени сладки.

Ако детето ви е между 2 и 5 години – може да го заведете да види „Вълшебното одеяло“ – на 14 декември, на няколко метра от катедралния храм „Свети Александър Невски“, в „Квадрат 500“. Там от 12.00 часа до 12.40 часа най-малките посетители на галерията ще видят как еспонатите пред тях оживяват. Тази събота те ще се запознаят с произведенията на художника Никола Танев.

И докато децата ви се забавляват в галерията, можете да отскочите до арт квартала на София – „КвАРТал“-а в карето между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Левски“ и „Сливница“, където още от петъка, та чак до неделята, ви очакват изложби, базари с греяни напитки и музика, светлини, настолни игри, вкусотии. Може да присъедините и децата – защото в „КвАРТал“-а винаги има работилници за малки и големи.

В края на съботния ден не пропускайте концерта на малките „Таласъмчета“. Той е от 18.00 часа на откритата Арт сцена на ул. „Шипка“ 34 в РКИЦ. Там малките изпълнители от 3 г. до 8 г. ще изпълнят популярна коледна музика. Ще чуете произведения от Добри Христов, Александър Райчев, Бенцион Елиезер, Франц Грубер, Сетимио Зимарино, Никола Витоне и много други.

В неделя (15 декември) отново може да се върнете с цялото семейство в района на храм-паметника „Свети Александър Невски“. В началото на ул. „Оборище“ тази неделя ще е последният за 2019 г. Фермерски пазар.

Събитието се провежда всеки месец като част от Културния календар на столицата и се организира в сътрудничество между Столична община, общинско дружество Пазари Юг ЕАД и Кооперация Хранкооп – София. Бизо 100 производители и занаятчии ви очакват с всички необходими лакомства и декорации за коледната и новогодишната трапеза. Ще има и специални изненади.

А ако искате да се разходите извън София, отскочете до Банкя. По повод 50-годишния юбилей на града на 14 и 15 декември между 13.00 часа и 17.00 часа се очаква специална празнична програма: изпълнения на Гвардейския духов оркестър, квартет „Славей“, дует Димитър & Христо, на държавния куклен театър – Видин, Центъра за изкуство „Зорница“ и много други.

Не пропускайте и шеф Ангелов с невероятние му бобени изкушения, греяно вино и други кулинарни изненади. Ще има и коледен базар с подаръци, изработени от ученици от 78 СУ „Христо Смирненски“ и от Частното средно училище СУ „Цар Симеон Велики“. На 14 и 15 декември чак от Северния полюс в Банкя ще долети Дядо Коледа, за да раздаде подаръци на най-малките.

Накрая,  може да участвате и в една благотворителна инициатива – „Коледа в кутия за обувки“.  В събота (14 декември) и в неделя (15 декември)от 11.00 часа до 14.00 часа в читалището „Черноризец Храбър“ в квартал „Мусагеница“ сдружение Together For ви очаква. То събира подаръци за децата в институции. Но има няколко предварителни задължитени стъпки, които трябва да изпълните:

  1. Опаковайте кутия от обувки с цветни хартии. Сложете и панделка за разкош;
  2. Поставете в нея нещата, с които смятате, че ще зарадвате детето (лакомства, книжки, играчки);
  3. Добавете нещо от себе си – снимка, бележка с послание или картичка;
  4. Прикрепете етикетче, за да е ясно за кого е най-подходящ подаръкът ви – за момче или момиче и на каква възраст;

А след това с летящ старт започнете последната работна седмица от 2019 година.