Финансовите директори обявиха Джеф Безос за бизнесмен на десетилетието

Най-богатият човек на планетата Джеф Безос стана бизнесмен на десетилетието според финансовите директори на най-големите компании в света. В челната тройка фигурират още основателят на Alibaba Джак Ма и изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск.

 

Финансовите директори на най-големите компании в света определиха за бизнесмен на десетилетието най-богатия човек в света и собственик на Amazon Джеф Безос (№ 1 в световната класация на милиардерите, статус към март 2019-а – 131 млрд.  долара). Това показа проучване на глобалния финансов съвет на CNBC, проведено в края на ноември – началото на декември. За Безос са гласували една трета от анкетираните.

Според резултатите от проучването на второ място е Джак Ма, основател на китайския интернет търговец на дребно Alibaba (№ 1 в класацията на китайските милиардери със състояние от 38.2 млрд. долара), който тази година се оттегли от ръководния пост  на компанията. Третата позиция е за шефа на Tesla и SpaceX Илон Мъск (№ 40 в световната класация на милиардерите, с богатство от 22.3 млрд. долара).

Джак Ма

Участниците в проучването са посочили също изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела, изпълнителния директор на Apple Тим Кук, инвеститора Уорън Бъфет (№ 3 в глобалния рейтинг на милиардерите, със състояние от 82.5 млрд. долара), както и изпълнителния директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън (№ 1717 в глобалния рейтинг на милиардерите, собственик на 1.3 млрд. долара).

Илон Мъск

Amazon, която в началото продаваше само книги онлайн, беше създадена от Джеф Безос през 1994 година. За 25 години компанията се превърна в най-големия онлайн магазин в света, който освен от търговията, получава приходи и от дейността си в сферата на облачните изчисления и изкуствения интелект, отбелязва CNBC.

Глобалният финансов съвет на CNBC включва 135 топ мениджъри на големи компании в света, чиято обща стойност е почти 5 трлн. долара. Проучването е проведено от 20 ноември до 3 декември, в него са участвали 55 души, които бяха помолени да посочат човека, който според тях е най-впечатляващият бизнес лидер.