Новогодишни традиции за здраве, щастие и гадаене на бъдещето

Ето че 2019-а се изтъркули сякаш за един миг, а 2020-а вече чука на вратата. Въпреки че поводът навсякъде е един и същ – изпращане на старата и посрещане на новата година – в някои държави съществуват  най-различни куриозни и любопитни новогодишни обичаи.

 

Представяме ви девет от тях:

 

Гърция

Колкото и странно да звучи, лукът в съседката ни се възприема като символ на настъпването на Новата година. Затова той се окачва на всяка входна врата, а на самия празничен ден родителите будят децата си като ги почукват по главите с лукови глави.

Шотландия

В родината на шотландското каре Нова година се нарича и „Хогманей“. Смята се, че който първи прекрачи прага на дома, трябва да носи със себе си подарък за късмет. Шотландците също така палят огромни огньове и устройват паради със запалени факли, като по този начин хем символизират слънцето, хем „пречистват“ идващата година.

Филипини

Не се учудвайте, ако се намирате в островната държава и навсякъде ви заобикалят кръгли форми. За филипинците те олицетворяват монетите и просперитета, които ще дойдат след новогодишната нощ. На празничната трапеза фигурират и плата с всякакви плодове, като на почит са най-вече кръглите, например грозде или портокали, а броят им трябва да е точно дванадесет. Мнозина от местните спазват традицията като се обличат с дрехи на точки.

Испания

Когато стрелките на часовника започнат да отброяват 12-те секунди до полунощ, испанците изяждат по дванадесет гроздови зърна, всяко от които символизира по един от дванадесетте годишни месеца. Всяко изядено зърно означава просперитет и щастие през дадения месец, а всяко изпуснато – несполука и нещастие. В големите градове, като Мадрид и Барселона, хората обичат да се събират на централните площади, за да празнуват и да пият кава – испанско пенливо вино.

Финландия

Докато в България гадем на боб и кафе, във Финландия хората се опитават да разберат каква ще е настъпващата година като изливат разтопен калай в съд с вода. След това се стремят да отгатнат бъдещето си по формата на втвърдения метал. Сърцето или пръстенът предвиждат сватба, корабът – пътуване, а прасето – изобилие от храна.

Бразилия

В Бразилия и съседните на нея държави, се смята, че носенето на разноцветно бельо ще донесе на всекиго по нещо различно. Червеното – любов и страст, жълтото – пари и щастие, а зеленото – късмет и стабилност.

Панама

За да прогонят злите духове, панамците изгарят сламени чучела на известни личности и политически фигури, символизирайки края на старата година.

Дания

В Германия чупят съдове за брачно щастие, а в Дания, за да прогонят злите духове. Обикновено това се случва само между близките хора, които взаимно разбиват съдове във вратите на домовете си. Наред с това датчаните имат обичай да скачат скачат от столовете си, олицетворявайки по този начин „скока“ в новата година.

Колумбия

Ако сте в Колумбия и искате да прекарате следващата година в многобройни екскурзии, просто трябва се разходите с куфар по улицата. Но преди това се погрижете той да бъде изпразнен, за да не се носи нищо старо през новата година, и да има достатъчно място за нови  възможности, радост и късмет.