Нова придобивка за Южния парк в София

Това е бъдещият дървен мост, който ще свързва двете половини на Южния парк при улица “Бяла черква” и Перловската река.

 

За новината първи съобщиха от Направление „Архитектура и градоустройство” към Столична община. Съоръжението, високо близо 325 м, ще представлява мост за пешеходци и велосипедисти. Той ще бъде изграден от архитектурното студио Boele Architects, базирано в Прага и Лондон, и берлинското Büro Happold.

Компютърно генерирано изображение на моста.

В интерес на истината, строителният им проект бе избран по време на  международен конкурс, организиран от „Архитектура и градоустройство”. Журито бе съставено от експерти от Истанбул, Копенхаген и Белград. Информацията за победителя бе публикувана в уебсайта https://www.designboom.com/architecture/boele-architects-buro-happold-sofia-south-park-pedestrian-bridge-bulgaria-11-16-2022/  .

Планът на новия мост.

Изграждането на моста ще започне в края 2023 г. и ще струва 7 млн. евро. За конструкцията ще бъдат използвани дървени модули с цел да се ограничат въглеродните емисии. Допълнително се знае, че широчината на бъдещия мост ще бъде 4-5 метра.

Другата цел на свързващото съоръжение е да предостави на пешеходците и велосипедистите невероятен изглед към планината Витоша и Южния парк. Затова ще бъдат изградени и специални спирки, където те ще могат да спрат не само да се полюбуват на пейзажа, но и да го фотографират.