Нов вид змия с име на герой от романите за Хари Потър

Неизвестен вид змия, открит от учени в щата Аруначал-Прадеж в Североизточна Индия ще носи името „Trimeresurus Salazar” (змията на Салазар) в чест на магьосника от поредицата книги и филми за Хари Потър. Тази змия е отровна, от род копиеглави, разред люспести, от подсемейство кроталови, с необикновена ярко зелена окраска и червеникаво-оранжева ивица на главата. Друга отличителна особеност на змията е, че има много зъби.

 

А Салазар Слидерин е магьосник, основател на дома „Слидерин” – един от четирите в училището Хогуортс, описано в книгите за Хари Потър на Джоан Роулинг.

Героят от поредицата за Хари Потър – Салазар Слидерин.

Символът на дома „Слидерин” е змията. Цветовете – зелено и сребристо, а качествата му – сила, лукавост, горделивост, славолюбивост и хитрост.

Салазар Слидерин се отдалечава от другите основатели на домове и създава тайна стая под Хогуортс, наричана „Стаята на тайните“. В нея се влиза само ако владееш змийския език – може би защото там се крие неговото чудовищно змиевидно създание – Базилиска.

Медальонът на Салазар Слидерин.

Индиецът Зишан Мирза, един от учените, открил влечугото, е голям почитател на писателката Джоан Роулинг и на нейните герои от „Хари Потър“. И тъй като традиционният цвят на Салазар Слидерин е зеленият и магьосникът може да говори на езика на змиите, новооткритата влечуго увековечава името му.

Паякът Lycosa aragoggi и страшното насекомо Арагог.

Това не е първият път, когато герой от поредицата за Хари Потър дава името си на неизвестен вид представител на животинския свят. През 2017 г. нова вид паяци бе наречена Lycosa aragogi – на името на Арагог – гигантският паяк, живеещ в дебрите на Забранената гора на Хогуортс.