Как яхтите се превърнаха в убежища и гаранция за спасение в бъдеще

Разказваме ви колко струва да се скриеш от коронавируса на мегаяхта и защо на пазара на яхти предстои голямо преразпределение.

 

 

Неотдавна основателят на DreamWorks Animation – Дейвид Гефен, чието състояние се оценява на 8 млрд. долара, бе разкритикуван за това, че съобщи на страницата си в Instagram, че се изолирал на мегаяхта, струваща 590 млн. долара. Седемдесет и седем годишният милиардер се намира в Карибско море на една от най-големите яхти в света. Става дума за 135-метровата Rising Sun, която разполага с 82 каюти, кинотеатър, винарска изба, спортна зала и спа зона с джакузи, която лесно може да се трансформира в медицински пункт, както и с баскетболна площадка, изпълняваща ролята и на хеликоптерна.

Разумна алтернатива

Въпреки че в социалните мрежи наричат поведението на Гефен „срамно и гротесктно”, все пак в действията му има разум. Според играчи на пазара на яхти, Rising Sun далеч не е единствената мегаяхта, превърнала се в убежище от пандемията. „Редица богати семейства, притежаващи подобни луксозни съдове, изчакват развоя на ситуацията на борда, – твърди шефът на чартърната компания Arcon Yachts в Монако Юлия Пензони. –  Основният поток от запитвания бе регистриран през февруари и март, когато срочно се наемаха яхти за четири, шест или осем седмици”. От няколко седмици собственици на яхти от американската брокерска фирма Northrop & Johnson, прекарват карантината си в морето. Лондонският яхтен брокер Burgess потвърди наличието на поръчки за дълги чартъри и съобщи за семейство, наело яхта за цели девет месеца. „Хората търсят начини да преживеят вирусната буря. А яхтата в регион с хубав климат не е лошо място за изолация. Големите съдове разполагат с достатъчно място за съхраняване на припаси за няколко месеца, което означава, че яхтата може да прекара това време в морето без контакти с брега, – обяснява генералният директор на Burgess Джонатан Бекет. – Клиентите организират обучение за децата на борда, включително кулинарни уроци с шеф готвача и занимания с екипажа в машинното отделение, за изучаване на техническата част от работата на яхтата”.

Тихо пристанище

Предимствата на яхтите по време на пандемия са техните  автономност и хигиеничност. Традиционно на тях – от най-малките до суперяхтите, напомнящи круизни кораби, се поддържа идеална чистота. Това е един от най-важните елементи на яхтената култура. За разлика от круизните кораби, които традиционно се движат между големи градове, яхтите по правило влизат в малки пристанища, стоят на котва в уединени заливи, а пътниците си организират пикници на безлюдни плажове, повечето от които са достъпни само по вода.

По тези причини входът във все още отворените портове и марини е разрешен само за яхти. „Като всяко обособено и контролирано пространство, яхтата е подходяща за изолация, а капитанът и екипажът са в състояние да поддържат строги стандарти за чистота без съприкосновение с външния свят в продължение на дълго време”, считат в Northrop & Johnson. Експертите отбелязват също, че още при появата на първите информации за нашествието на коронавируса, на всички яхти са взети засилени мерки за сигурност. Става дума за по-честа и прецизна дезинфекция, редовна проверка на здравето на екипаж, ограничаване на движението му, забрана за странични контакти, контрол и санитарна обработка на доставените припаси на борда, пречистване и озониране на въздуха в каютите. Наред с това, при сегашните обстоятелства, вече е прието да се правят медицински прегледи не само на екипажа, но и на гостите преди началото на чартъра.

Най-популярните направления за круизи с яхти в периода на зимно-пролетната навигация си остават юга на САЩ, Карибския басейн, Малдивските и Сейшелските острови. Сред яхтсмените е нараснал и интересът към „алтернативните” отдалечени места като Аляска, островите в южната част на Тихия океан и крайните точки на Чили.

Скъпо убежище

По оценки на експертите, стойността на седмичен чартър е средно над 100 хил. долара, а наемането на мегаяхти струва от порядъка на 600 000 долара, които не включват разходите за екипаж и гориво. Размерът на яхтата наистина има значение: колкото по-голяма е тя, толкова е по-устойчива на лошото време в морето. При височина на вълните от 5 метра на 15-метровите моторни яхти се препоръчва да изчакат края на бурята в някое пристанище. Цената на престоя в удобно разположена марина, може да надхвърли 10 хил. долара за денонощие през високия  сезон.

Дали групата свръх богати клиенти на яхтена карантина ще успее да подкрепи цялата яхтена индустрия, в която са заети 160 000 души в света, ще покаже времето. Засега заради пандемията няма да се състои международната изложба MYBA Charter Show. Десетки спортни регати са отложени за неопределено време, Експертите вече сравняват епидемията от новия коронавирус с кризата от 2008-а, нанесла силен удар върху пазара на яхти. Тогава спекулантите, строящи луксозни лодки за бърза препродажба, останаха с големи количества нереализирани бройки, а част от корабостроителниците фалираха заради резкия спад на търсенето. „Предстои естествен отбор и слабите играчи без резервен ресурс ще си тръгнат от пазара или ще бъдат погълнати от по-големи компании, – казват от Burgess. – При сегашните реалности на пазара ще се появяват нови предложения за продажба на яхти, и очевидно, брокерите ще имат много работа. Предполагаме, че ще появят и нови купувачи, например такива, които на фона на епидемиологичната обстановка, ще предпочетат да имат собствена яхта, вместо да я взимат под наем”.