Нежните музи на силните мъже

Неслучайно казват, че зад всеки успял мъж стои една силна жена. Къде щеше да е сега Бил Клинтън, ако не беше съпругата му Хилари? Без нея той никога не би станал не само президент на Америка, но дори и губернатор на щата Арканзас (през 1978-а Клинтън става най-младият губернатор в историята на страната).

 

Хилари и Бил Клинтън

През 70-те на ХХ в. Хилари го запозна с всички необходими хора, организира му мощен ПР,  а след това го принуди да се кандидатира за президент. Но като съобразителна жена Хилари не се посвети изцяло на съпружеския олтар и непрекъснато вършеше нещо: работеше като адвокат, защитаваше правата на децата, занимаваше се с общественото здраве и почти стана президент. Семейни приятели твърдят, че двамата се доверяват само един на друг. Дори след онази отвратителна история с Моника Люински. Така или иначе съпрузите изиграха тази карта интелигентно и дори построиха  върху нея политическата кариера на Хилари.

 

Шарън и Ози Озбърн

Дълги години съпругата на Ози Озбърн – Шери,  също беше основният мозъчен тръст на семейството. Тя е продуцент на съпруга си и като цяло – един от най-големите музикални мениджъри във Великобритания, истинска бизнес акула. А Ози е най-добрият й проект, който успя да й дари две здрави (това е важно, като се има предвид начина на живот на Ози) деца – син и дъщеря.

Само че след като се потопи изцяло в бизнеса си, Шарън забрави за семейството, а  Ози, в знак на благодарност за успешната кариера, реши да кривне от правия път. В резултат съпругата изхвърли музиканта от дома им, заради връзката му с неговата фризьорка и дори възнамеряваше да подаде молба за развод. Но в крайна сметка превъзмогна гнева си и прие неверния Ози обратно.

 

Виктория и Дейвид Бекъм

Никой не спори, че Дейвид Бекъм е отличен футболист, но не всичките му колеги стават такива супер звезди в шоубизнеса като него. Вероятно защото нямат под ръка упорита жена като Виктория Бекъм. Тя го премести от скучната Англия в САЩ, въпреки че там футболът не е най-популярният спорт. По-важното е, че сега Дейвид е приятел с целия холивудски елит, печели милиони от рекламни договори и е най-стилният татко (двамата с Виктория имат 4 деца) в Холивуд.

 

Розалия и Амансио Ортега

Недоучилият Амансио Ортега дълго време епринуден да работи като най-обикновен куриер във фабрика за облекла, откъдето впоследствие е уволнен. Загубата на единствения му източник на средства потапя испанеца в дълбока депресия, от която го измъква Розалия – съпругата на бъдещия милиардер. Тя, също не притежава много знания, но предлага на мъжа си да шият дрехи по поръчка и двамата започват съвместно производство у дома. Вярно,   че този начин за печелене на пари, също е заплашен от провал в началото – големите клиенти един след друг отказват вече изпълнените поръчки. Но находчивата Розалия не губи самообладание и убеждава съпруга си да продават сами трикотажни изделия. Така през 1975-а, когато Амансио е на 40, двамата откриват магазина си „Зорба“.  А през 2012-а Bloomberg призна Ортега за най-богатия човек в Европа. Неговият холдинг притежава текстилните марки Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull & Bear, Zara Home, Stradivarius.

 

Дебора и Хю Джакман

Актьорът Хю Джакман също е от онези късметлии,  чиито съпруги са ключ  към щастливия им  живот. Хю и Дебора Ли Фърнес се запознават на снимачната площадка на австралийския телевизионен сериал „Корели“ още през 1995-а. Тогава неизвестният млад актьор е сразен от красотата на известната австралийска актриса Дебора и след четири месеца й предлага брак. Дебора, която между другото е с 13 години по-голяма от съпруга си, се съгласява без колебание. От момента, в който влюбените официално регистрират съюза си, кариерата на Хю тръгна нагоре, било заради славата на съпругата му, или заради нейните усилия, или и заради двете.

Днес целият свят го познава, а той твърди, че дължи абсолютно всичко на любимата си жена. Уви, въпреки външната идилия, слуховете за гей ориентацията на Джакман от доста време се разпространяват и развиват от медиите. Но двойката сякаш не обръща внимание на клюките – двамата са щастливи заедно повече от 20 години, отглеждат две осиновени деца, а Дебора продължава да е готова да проправя пътя на мъжа си път в света на киното и голямата слава.