Немски коледен дух в София – като за последно тази неделя

През 2019-а Гьоте-институт отбелязва 30 години от началото на своята дейност в България. През цялата година имаше богата програма от събития, летен празник и юбилейна изложба. Ако сте пропуснали серията от купони, още имате възможност да почувствате немския коледен дух. За последно тази година може да се заредите с него в събота и в неделя – на 21 и 22 декември от 11.00 часа в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“.

Може да се насладите на вурстове, ароматно греяно вино (Glühwein), хрупкави претцели, плетени шапки, чанти и пуловери.

За децата има специална програма – още от 11.00 часа в събота започват игрите и забавления с елфите на Дядо Коледа. От 12.00 часа е частта с песните – ще чуете детския хор „Пим – ПАМ“, музикалната школа „Сити Мюзик скул“, вокалната група „До Ми Сол“, деветгодишната Жени Кринчева, вокалното студио при ЧСУ „Рьорих“, вокалния състав „Арт Поп“. По-късно, от 18.00 часа, на сцената ще излезе Дядо Коледа. Час по-късно за предколедното ви настроение ще допринесат поп-изпълнителите Тодор Гаджалов и Божидар Стоичков. Съботната програма ще приключи с немските шлагери на виенчанина Армин Ян Хофман. В неделя отново ще можете да чуете Тодор Гаджалов, Божидар Стоичков и Жени Кринчева, като програмата ще започне от 12.00 часа с поп изпълнителите Кристиана и Драго. Ще можете да чуете и Мира Радева, социолог в предишото си битие, и Маестро Александър Кипров. Малко по-късно пред микрофоните ще застанат поп изпълнителните Зорница Славова, Никола Константинов, Цецо Кушев и Димитър Тодоров.

Официалното закриване на Немския коледен базар е планирано да започне от 20.30 часа.

Немският коледен дух може да се комбинира с базара на изкуствата, който се провежда в съседство – в гранд хотел „София“. Той също е на 21-и и 22-и декември. На базара ще можете да си купите ръчно изработени бижута, аксесоари, дрехи, коледна украса, плетива и играчки. За децата ще има и различни работилници. Както се полага на всеки коледен базар на изкуствата, няма да се мине без рисуване с къна.

За най-малките в съботния ден се очаква Прощалното коледно парти в Зоологическата градина в София. На него от 12.30 часа в зала „Гиганти“ Дядо Коледа ще раздава подаръци на най-големите животни – слон, носорог и хипопотам.

За изненадата, която добрият старец е предвидил за слоницата Артайда, ще се наложи да помагат и специални сътрудници – те ще трябва да му съдействат при изработването на вкусни сурвачки.

В 14.00 часа с част от звездите на Зоопарка – две бели магаренца – ще можете да отидете до зала Големи котки, където от 14.30 часа започва мъркашка томбола с много награди.

А преди Прощалното коледно парти в Зоологическата градина може да заведете децата си на Кухнята на Коко – това е образователно-кулинарен проект на улица „Криволак 12“. Коко е маймунка-готвач, която разказва на децата за своите приключения и за специалните си готварски рецепти. Ателието е подходящо за деца от 5 до 10-годишна възраст.

За русенци в съботно-неделните дни скаутите организират „Вълшебна скаутска работилничка“. От 11.00 часа до 17.00 часа срещу хипермаркет ЕДЕА посетителите ще имат възможност да дарят средства за едни от трите важни каузи на скаутите, а срещу това ще получат подарък от работилницата.

Във Варна пък не е за изпускане „Коледният Базар Port of Varna“. Освен ледена пързалка за малки и големи, в 20 уникални къщички ви очакват греяно вино, барбекю и горещи коктейли по френска рецепта. В събота за вечерното ви настроение ще се погрижи DJ Happy и Димчо с хип хоп групата BNR. А в неделния ден ви очаква надпяване с талантите от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

За смелчаците, които също искат да участват в песенното състезание, за разпяване се препоръчва „Дафиново вино“. И да не се забравя – това е хорова песен – и да сбъркате, може да не се забележи и да започнете отначало.