В балетната академия във Виена карали възпитаниците си да пушат

Данни от разследване показват, че възпитаниците във Висшата балетна академия към Държавната опера във Виена били карани да пушат, за да потискат глада си и да не надебеляват. Става дума за ученици на възраст между 10 и 18 години.

Това разкритие е в резултат от работата на специална комисия, инициирана от министъра на културата на Австрия – Александер Шаленберг.

От Виенската държавна опера обявиха, че вече са отменили концерти и че преди да излязат с официално изявление, ще се запознаят по-подробно с разследването. Според резултатите му, почиващи на интервюта с 24 души, и обявени на пресконференция от разследващата Сузане Райндл-Краускопф, децата, обучавани в Балетната академия, не били достатъчно защитени от прояви на дискриминация. Към тях се обръщали освен на малко име и на номера на дрехите им. Балетните упражнения, които ги карали да правят, застрашавали здравето им и можели да се сравнят с изтезания.

Скандалните разкрития попаднаха на първите страници на вестниците още през април, когато австрийският „Falter“ публикува материал със заглавие „Пречупиха ни“. В него се описва как млади балетисти са подлагани на възпитателни методи от XIX век – едни са удряни и драни, а други – стават обект на подигравки заради теглото си. В резултат на това някои от тях развиват булимия, а други – анорексия. В центъра на скандала са двама преподаватели от Академията. Единият, още преди разразяването на скандала, е уволнен в началото на годината, а другият – е освободен малко по-късно по обвинение в сексуален тормоз.

Виенската балетна академия е създадена през 1771 г. и е една от най-престижните в Европа. Около 80% от учениците й са чужденци. Много от възпитаниците й, след като завършат, са привличани да танцуват на престижни сцени – започват да работят в Кралската опера в Лондон, в състава на „Ню Йорк Сити балет“, както и в различни балетни трупи в Русия.