Не можете да посетите зъболекаря си? Ето как да се грижите по-добре за зъбите си

Да се тревожите ли, ако не можете да отидете на редовен, профилактичен преглед при зъболекаря си заради пандемията? Можете ли сами да се погрижите за зъбите си? И какво да правите, ако имате спешна нужда от помощ? Ето няколко съвета от британски специалисти, където по време на и на първата ,и на втората национална карантина, визитацията при зъболекар бе силно ограничена само за спешни случаи.

 

По време на пандемията в редица държави с въведена национална карантина хората ограничиха посещенията си при зъболекар. Само във Великобритания Британската Зъболекарска Асоциация (БЗА) е изчислила, че заради пандемията броят на посещенията при зъболекар са намалели с 19 млн. в сравнение с миналата година. А какви ще са последиците от това, тепърва ще научаваме.

Какъв е рискът да се заразите с COVID-19 при зъболекаря?

Скорошно изследване, проведено в САЩ, отчита, че при тестване на 2 200 американски зъболекари, имащи практика в собствените си кабинети, по-малко от 1% са имали позитивен PCR тест. Проф. Деймиън Уолмзи, съветник в Британската зъболекарска асоциация, коментира, че по-висок риск за разпространение на вируса представлява използването на инструменти като малки зъболекалски уреди и ултразвукови скалери, които водят до образуването на пръски. За целта зъболекарите са започнали да включват уредите си на по-ниски обороти, но и ги ползват в по-малък интервал от време – намалили са времето, в което извършват манипулациите – от 1 час на 15-20 минути.

Как да се грижите за зъбите си, ако не можете да отидете на зъболекар?

Повечето стоматологични проблеми са предотвратими. Миенето на зъбите всяка сутрин и вечер за около 2 минути е достатъчно, за да спре развитието на кариес и заболявания на венците. „Проучванията сочат, че хората си мият зъбите в продължение на 43 секунди, което не е достатъчно“ – казва д-р Найджел Картът, главен изпълнителен директор на британската Фондация за дентално здраве.

Каква паста за зъби да използвате?

Използвайте всякаква паста с флуорид. Тя не само, че предотвратява появата на кариеси, но и спира развитието на вече образували се такива. За съжаление все по-често се продават „естествени/натурални“ пасти за зъби без флуорид.

Да смените ли четката си за зъби с електрическа?

Ако си миете зъбите по два пъти на ден в продължение на 2 минути, няма толкова голямо значение дали тя е електрическа или не, отчитат стоматолози.

Колко често трябва да си сменяте четката за зъби?

Зъболекари съветват на всеки 3 месеца.

По-честото миене на зъби намалява ли риска от коронавирус?

Мартин Ади, почетен професор по стоматология в Бристолския университет, твърди, че по-редовното миене на зъби трябва да бъде насърчавано също както и редовното миене на ръце.

Какво друго може да правите освен старателно да си миете зъбите? 

Ако вече използвате конци за зъби, не се отказвайте от тях. Ако все още не сте си създали такъв навин, време е да го направите. Те са особено важни особено ако имате проблеми с венците. Използвайте конците за зъби преди самото измиване на зъбите си.

Освен това внимавайте какво и кога ядете. Това съветва Нирее Уитли, директор на голяма дентална компания. Много хора консумират повече алкохол и захар по време на пандемията, което е пагубно за зъбите, макар и да се отрази по-нататък във времето. Уитли предлага да се ограничи хапването на закуски и консумирането на захар само до основните хранения.

Венците ми кървят след миене на зъби. Да се притесняваме ли?

Ако венците ви започнат да кървят, това не означава че ги миете прекалено често. По-вероятно е да се окаже, че не сте ги мили достатъчно добре. Кървенето е знак, че вероятно имате проблем с венците, но той ще отшуми с редовното миене с паста с флуорид.

Скърцането със зъби – какво да направим, за да го предотвратим?

Поради по-високите нива на тревожност и стрес по време на пандемията все по-често хора се оплакват, че скърцат със зъби. Ако знаете, че сте склонни да стискате твърде силно челюстта си, докато се концентрирате или сте стресирани през деня, вероятно и самото осъзнаване на това действие ще е достатъчно, за да се откажете от този навик.

Как да разберем дали имаме спешна нужда от стоматологична помощ?

Счупването на зъб, без придружаваща болка, обикновено не означава, че трябва спешно да отидете на зъболекар. Ако имате сериозен зъбобол, може да го облекчите с парацетамол или ибупрофен.

Ще ви е необходим спешно стоматолог, когато ви се подуе лицето (в областта на окото или шията) или когато венецът ви кърви непрестанно, след като ви е паднал зъб.

Ще ви е необходим спешно стоматолог и ако имате язвички в устата, които не зарастват в рамките на няколко седмици, или ви се образуват бучки в устата или на лимфните жлези (в областта на шията).

Най-важното е да не се притеснявате, че не можете да отидете на редовен профилактичен преглед при зъболекаря си. Ако спазвате добра хигиена на устната кухина, и едно посещение на две, три години ви е достатъчно. Зъболекарят не е услуга, която прави всичко за вас – всеки трябва да отговаря сам за собственото си здраве.