Най-старите дънки в света бяха продадени

Открит в американския щат Ню Мексико, чифтът от 1880-а все още може да бъде носен.

 

 

Въпросните дънки не са които и да е, а оригинален модел Levi’s от края на XIX в.– първата компания, започнала производството на най-популярната дреха в света. По данни на CNN, „златният“ чифт е открит преди пет години в една от многобройните мини на Ню Мексико от Майкъл Харис. Повече за историята на първите джинси в света, можете да прочетете оттук – https://special.bg/8-neshta-ot-amerikanskiya-bit-koito-ne-sa-amerikanski/ .

Ала преди броени дни щастието се усмихна на 23-годишния Кайл Хаунтър и неговия приятел Зип Стивънсън, които купуват въпросния модел на Levi’s от търга Durango Vintage Festivus в градчето Ацтек, Ню Мексико. Щастие, струващо им 87 400 долара.

Това, разбира се, не е лудост, тъй като младите американци така или иначе се занимават с продажбата и търговията на винтидж джинси: „Тези дънки са изключително редки – особено в това фантастично износено състояние и размер. За автентичността на панталона свидетелстват и неговите крачоли – изпъстрени с восък от миньорите, наети да осветяват пътя със свещи.“ – споделя Стивънсън пред CNN.

Занимавам се с този бизнес от четвърт век, а старовремските дънки обикновено струват около 100 долара. Така че да намериш толкова стара и добре запазена дреха се случва веднъж в живота. Лесно мога да си представя Джони Деп или Джейсън Момоа как носят новооткрития чифт.“ – допълва той.

Оттук можете да видите и видеото на въпросния чифт дънки – https://www.youtube.com/watch?v=nwf1GAp_wbo .