8 неща от американския бит, които не са американски

Когато чуем за фъстъченото масло, каубоите и дънките, по подразбиране ги свързваме с  Америка. Оказва се, обаче, че някои от „типичните“ американски изобретения имат съвсем друг произход.

 

 

Фъстъченото масло

Приготвянето на  паста от фъстъци било познато още на древните инки и ацтеки. Но за първи път вкусното масло, направено чрез натрошаване на фъстъци между две горещи повърхности, било измислено в Канада през 1884 година. Негов създател е Марцел Гилмор Едсън. В днешно време САЩ се явяват най-големият производител на фъстъчено масло в света, въпреки че култовото изобретение е канадско.

Скаутските групи

Популярното движение, което вдъхновява хиляди момчета и момичета по света, фактически е създадено в Англия през 1903 г. от Робърт Баден-Пауъл. Британският благородник решава да напише книга след завръщането си от военна служба в Африка. С нея авторът иска да научи младите момчета как да къмпингуват, да наблюдават, да изработват неща от дърво, да боравят с лодка и други полезни неща за тяхното оцеляване в дивата природа. След издаването ѝ той основава първата група от скаути, за да провери дали методите му наистина работят.
Американската традиция дължи популяризирането си на американския издател Уилиям Бойс през 1909-а. Той се лутал изгубен в Лондон, преди да бъде открит от момче скаут, което му помогнало. Впоследствие Бойс започва да разпространява скаутското движение в знак на благодарност.

Пърженото пиле

Известната верига за бързо хранене КФС всъщност дължи успеха си на…  шотландците. Шотландските имигранти пренасят традицията в Северна Америка през XVIII век, впоследствие с нея се запознават африканските роби, след което се разпространява навсякъде.

Каубоите

Прочутите герои от уестърн филмите реално имат испански произход. Когато испанците започнали да колонизират двете Америки, най-вече Мексико, те създали първите вакерос. Испанските каубои се пръснали чак до Тексас, Аризона и Ню Мексико, които после влезли в състава на американските щати. Но англоезичните американци не заели испанската дума и създали своя – „каубой“.

Хотдозите

Някои историции подкрепят тезата, че първите хотдози били консумирани още по времето на римския император Нерон. Но първите познати хотдози датират от Германия, които впрочем ги наричали франкфуртери,  и ги приготвяли още от XV век.  Хотдозите били пренесени в Щатите от немския емигрант от еврейски произход Карл Фелтман, който започнал да ги продава на щанда си в бруклинския квартал „Кони Айлънд“.

Ябълковият пай

Прословутите ябълкови пайове се приготвят още от 1391-а в Англия, а първите познати рецепти включвали ябълки, смокини, стафиди и круши. Впоследствие кулинарният обичай бил пренесен в САЩ от английските имигранти.

Джинси

Изобретяването на култовите панталони принадлежи на имигиралите в Америка евреи Леви Щраус и Якоб Йофис. Те създали първия чифт през 1853 г. по поръчка на техен клиент, който искал панталони, издържащи на тежък труд. Платът за ушиването на джинсите се купувал от Генуа, Италия. Пакетите на плата носели щампи с френското име на града – Gênes, оттам произлиза и произношението „джинс“ на английски. Понякога закупували същия материал от Ним, Франция, което довело до алтенартивното название на материята – „деним“ (de Nîmes).

Американският химн

Оказва се, че американският химн не е изцяло американски. Популярната мелодия е дело на британския композитор Джон Стафорд Смит и се нарича „На Анакреон в небето“. Текстът на химна, обаче, е написан от американеца Френсис Скот Кий, след като наблюдавал британската бомбардировка над форт Макхенри, Мериленд, по време на Британско-американската война през 1814-а. Авторът дал на творението си името „Защита на форт Макхенри“. Впоследствие названието на песента било променено на „Знаме, обсипано със звезди“ и се превръща в държавен химн на САЩ през 1931 година.