Най-скъпата храна в света: продукти, които струват цяло състояние

Луксът има много аспекти: едни купуват скъпи домове, други се глезят с луксозни коли, шикозни тоалети и така нататък… А някои нямат нищо против да похапнат за  няколко хиляди долара.

Най-скъпите гъби

Най-скъпата гъба е трюфелът. Цената на килограм от този деликатес може да достигне до 2000 евро, а понякога и повече. Най-вкусни са белите трюфели от Италия.

Най-скъпият чай

Най-скъпият чай в света се нарича Да Хонг Пао, което означава „голям червеникав халат“. Той се приготвя от листата на шест единствени  храста, растящи близо до манастира Тиансин. Възрастта на тези уникални растения е 350 лета. Всяка година се прибират по-малко от 500 грама от известния чай; цената на готовия продукт достига 685 000 долара за килограм.

Най-скъпото месо

Най-скъпото месо е мраморното говеждо. И, задължително от вагю (в превод японско говедо). Тези животни се отглеждат от векове само в Япония, хранят ги само най-добрите билки, освен това ежедневно ги масажират със саке и ги поят с бира. Парче мраморно говеждо  ще ви струва от 750 долара до 1000 долара  за килограм.

Най-скъпите ядки

Най-скъпата ядка в света е от макадамия. Някога тя е била основна храна за австралийските аборигени, но сега се е превърнала в изискано и много здравословно лакомство. Цената на един килограм макадамия, дори в историческата му родина, надхвърля 30 долара.

Най-скъпият хайвер

Най-скъпият хайвер в света изобщо не е черният. И дори не редкият сив. Най-скъп е „Алмас“, хайверът от белуга албинос, който рядко се изнася от Иран. Сто грама от деликатеса, опакован задължително в бурканче от чисто злато, ще ви излезе около 2000 долара.

Най-скъпата подправка

Най-скъпата подправка в света е шафранът. Истинският шафран е представлява тичинките на растение от семейство минзухари. За получаване на половин килограм подправка са необходими 225 000 тичинки. Килограм истински шафран струва около 6000 долара.

Най-скъпият омлет     

   

Най-скъпият омлет в света може да се опита в ресторанта на нюйоркския хотел „Le Parker Meridien“. Струва 1000 долара. Освен самите яйца, ястието съдържа цели омари. Сервира се върху възглавница от пържени картофи, украсена с есетров хайвер.

Най-скъпата вода    

      

Първото място с право заема най-чистата изворна вода Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani. Тя е кръстена на известния италиански художник Амедео Модиляни. Но най-интересното е, че гладките форми на бутилката под формата на монголоидно лице, са покрити с чисто 25-каратово злато. Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani е смес от най-чистата изворна вода от Франция, от остров Фиджи плюс вода от ледниците на Исландия. Заради състава си и дизайна на бутилката струва 60 000 долара за 1.25 литра.