8 разлики в мисленето на богатите и бедните

Милионерите се отличават не само с големите суми в банковите си сметки, но и с уникалната си система на мислене. В продължение на 26 години милионерът Стив Сиболд събирал данни за навиците и поведението на богатите хора. През това време той се срещнал и разговарял с много мултимилионери и милиардери. Заключенията си Сиболд изложил в своята книга „Как мислят богатите“.

Основният извод на автора е, че тайната на богатството не е в механизма на печеленето на пари, а в мисленето, което отличава състоятелните хора от останалите. Представяме ви осемте главни разлики:

 

Богатите вярват, че парите са тяхно право.

Всички останали са убедени, че богатството е привилегия. Сиболд пише: „Мислителите от световна класа знаят, че богатите имат право да бъдат богати, ако допринасят голяма полза за обществото“. Обикновените хора вярват, че само няколко късметлии могат да станат богати. Тази разлика в мисленето ги кара да играят на лотарията, а потенциалните богаташи – да работят. Последните са сигурни: ако направят живота на другите по-добър, богатството с право им принадлежи.

 

Богатите знаят, че да притежаваш бизнес е най-бързият начин да спечелиш богатство.

Всички останали са убедени, че създаването на собствена компания е рисковано начинание.

„Истината е, че редовата работа изобщо не е по-безопасна от собствения бизнес. На пръв поглед това изглежда парадоксално, но самостоятелно заетите хора имат възможност да търсят допълнителни източници на средства и да увеличават доходите по своя преценка “, казва Сиболд. Разбира се, започването на собствен бизнес е свързан с определени рискове, но милионерите знаят, че рискът да не разкрият потенциала си е много по-опасен. Хората, мислещи като богаташи, създават  компании и печелят пари от тях, докато всички останали предпочитат стабилна заплата и пропускат шанса си да изкарат милиони. „Повечето хора си гарантират живот в постоянен недоимък, оставайки на работа със скромна, ежегодно индексирана заплата“, добавя Сиболд.

Богатите разбират, че умът е ключът към успеха.

Всички останали вярват, че за да спечелите голямо състояние, трябва да учат много.

Сиболд пише: „Ако шестицата в училище беше ключът към богатството, всеки завършил колеж с отличие, щеше да стане милионер. Състоянието, обаче, зависи повече от здравия разум, отколкото от способността да запомните информация и успешно да издържите изпити. “ Как да развиете ума си? Опитайте се да надникнете в главите на богатите хора и да разберете какво мислят и как управляват парите си.

 

Богатите вярват в екипната работа.

Всички останали са убедени, че правенето на богатство е индивидуален процес.

„Милионерите знаят, че надеждният екип е от първостепенно значение и се фокусират върху намирането на талантливи хора, които могат да им помогнат в реализирането на техните идеи и планове. Най-големите състояния се създават чрез съвместните умствени и физически усилия на хората ”, пише Сиболд. Той твърди, че богатството до голяма степен зависи от нашата среда.

Богатите знаят, че печеленето на пари е много просто.

Всички останали са сигурни, че всяка лев се изкарва трудно.

Сиболд пише: „Хората винаги са вярвали, че богатите са по-умни, по-образовани или по-успешни. Това, разбира се, са заблуди. “ Богатите знаят, че парите произтичат от идеите и решаването на проблеми. Колкото по-успешно е решението, толкова по-висока е наградата. Милионерите нямат някакви специални тайни. По-голямата част от хората са възпрепятствани единствено от вярвания, които ги ограничават.

 

Богатите разбират, че за да забогатеете, трябва да мислите.

Всички останали са сигурни, че парите се печелят от упорит и досаден труд.

Сиболд обяснява, че средната класа мисли линейно за парите: единственият начин да увеличите доходите си е да работите по-усилено. Той пише: „Богатите знаят, че за големите пари трябва да се мисли нелинейно. Креативното мислене се цени повече от всичко в света. За да печелите големи пари, обучете ума си да търси решения на сложни проблеми. “

Богатите вярват, че парите са свобода.

Всички останали са сигурни: парите са ограничение.

„Заможните хора гледат на парите като на творчески инструмент, който разширява кръга от възможности за тях и техните семейства“, казва Сиболд. За разлика от тях, обикновените хора гледат на парите като на „голям потисник“. За богатите парите са критичен ресурс, който отваря безкрайни възможности. Бедните ги демонизират и отричат ​​тяхното значение. При такова отношение не е изненадващо, че са бедни.

 

Богатите работят за себеизразяване.

Всички останали работят за пари.

Сиболд казва: „Милионерите знаят, че работата изключително за пари, е най-лошата стратегия за създаване на богатство.“ Той съветва да не се търси длъжност с най-висока заплата, а да се търси професия с най-голям творчески потенциал. Откривайки такова занятие, вложете цялото си сърце и душа в него, за да станете един от най-добрите специалисти във вашата област. За това ще бъдете възнаградени с изключително богатство.