Как да се справяме с агресията в социалните мрежи

Ако преди социалните мрежи бяха начинът ни да се откъснем от реалността и да си отдъхнем от суровата действителност, то сега се оказахме в нов свят, в който информационното пространство е изпълнено с болка, провокации и огромно количество агресия.

Разбираеми ли са тези чувства в дадените обстоятелства? Разбира се. Друг е въпросът дали са продуктивни. Важното е да се разбира, че агресията провокира конфликта, а не помага да бъде решен. Особено когато спорят непознати хора в интернет: никога не знаете кой е от другата страна на екрана и през какво той и семейството му преминават точно сега.

Текущите събития са извънредна ситуация, затова организмът реагира с изхвърляне на енергия, за да я промени. Този мощен импулс се нарича агресия. Тя може да бъде както защитна, така и нападателна. Дори в ситуация, когато ние не можем да я реализираме пряко и да повлияем по някакъв начин на ставащото, като внесем промени в ситуацията, тази енергия търси някакъв изход.

И го намира в обсъждането на събитията в социалните мрежи. Политическите и социалните конфликти провокират разкол на обществото на лагери. Всяка от страните е обхваната от страх пред неизвестността, чувство за безпомощност и заряд от агресия по повод възникналата ситуация.

Излиза, че хората реагират на събитията, но пренасят емоциите един на друг

Социалните мрежи се възприемат като най-добрата платформа за това, защото там се запазва физическата дистанция и чувството за анонимност (дори и да я няма).

Какво е „психологическа хигиена” и как да се грижим за нея

За начало е важно съзнателно да се ограничавате от коментари и спорове с непознати хора – дори ако такава съблазън вземе, че се появи… По време на извънредна ситуация е абсолютно необходимо да следите  своята „психологическата хигиена”.

Ако чувствате, че ви трябва почивка или ви се е натрупала агресия, трябва съзнателно да ограничавате времето за гледане на новини и за социалните мрежи. Избирайте само тези канали, на които се доверявате. Ако започнете да коментирате нещо ядно, трябва да си отговорите на въпроса защо го правите и каква точно цел имате.

Не забравяйте „правилото за паузата”

Най-сигурният начин би било да не се включвате. Първо, в тревожни времена пропагандата и от двете страни е чудовищна. Тролове, ботове – сигурно сте ги срещали. Коментарите им често са много радикални и емоционални. За щастие, социалните мрежи не са чат, където в онлайн режим от вас очакват моментален отговор. Помнете това. Винаги имате избор как и кога да отговорите на даден коментар и дали изобщо да отговаряте. Ако имате усещането, че сте отишли твърде далече в диалога – прекъснете го, отдръпнете се физически, успокойте се, превключете вниманието си на нещо друго. Най вероятно, когато след известно време се върнете към диалога, реакциите и изказванията ви ще бъдат по-умерени, по-лесно ще откривате манипулациите.

Важното е да помните, че сега зад агресията в социалните мрежи се крие огромна болка и безпомощност.

Създайте кръг на доверие

Сега е важно да си създавате съчувстващо обкръжение. Особено ако сте много засегнати от ставащото, ако сте потиснати и се чувствате уязвими. Погрижете се за себе си и поддържайте контакт с близките си. Не се колебайте да блокирате неадекватните хора, които пораждат у вас негативни емоции. Това ще ви съхрани моралните сили, които тепърва ще ви трябват, и време – вместо да обяснявате на всички, че не са прави.

Да не обиждате – това вече е много. Големият въпрос е как можете да изразите емоциите си, без да се поддавате на агресия.

Ако чувствате, че също искате да отговорите на агресията, значи твърде много сте въвлечени, и то много повече, отколкото сега можете да издържите. Излизайте от ситуацията – от диалога, ако чувствате че от него ви става тежко и вече трудно се контролирате. Или, ако имате сили, преформулирайте посланието си по правилото „аз – изказване”. При него от първо лице описвате преживяванията, чувствата и мислите си. То позволява ясно да обозначите позицията и границите си, без да нарушавате тези на другия човек. Спазването на правилото е много важно при конфликтите.

Примери:

„Аз чувствам (болка, печал, мъка, гняв)…”

„Аз мисля…”

„Аз съм трогнат…”

Уважавайте личните граници на другите

На практика всички агресивно поставени въпроси от рода на „кой е прав” могат да бъдат решени, ако се опираме на разбирането за границите. Къде минават моите физически и психологически граници, къде започват границите на другия човек. В моите граници, мога да действам така, както сметна за правилно. Блогърите, инфлуенсърите и всякакви собственици на акаунти имат право да пишат всичко, което сметнат за нужно. Те не са длъжни да задоволяват интересите на аудиторията, ако това не съвпада със собствената им позиция.

Нарушение на техните граници е някой отстрани да им дава нетърсени съвети и най-вече указания какво човек „трябва” да прави.

И накрая – помнете, че призивът да изпитате вина или чувство за срам е признак за манипулация. Не се поддавайте!